REGIO – Er komt voorlopig nog geen oplossing voor de trage verwerking van pinbetalingen in de weekenden en op feestdagen. Dit liet minister Dijsselbloem (Financiën) afgelopen dinsdag weten op Kamervragen. Winkeliers lopen geld mis, omdat pinbetalingen op zaterdag, zondag en feestdagen niet worden verwerkt.

De betalingen tussen de banken verlopen via een systeem van de Europese Centrale Bank dat 110 dagen per jaar gesloten is. Detailhandel Nederland stelde vorige maand nog dat ondernemers door de trage verwerking van pinbetalingen jaarlijks tientallen miljoenen euro’s mislopen. Volgens Dijsselbloem is niet bekend hoeveel rente de ondernemers mislopen door de langere verwerkingstijd.

Er wordt gekeken of het op langere termijn, onafhankelijk van het systeem van de ECB, mogelijk is om in ons land betalingen sneller laten te werken. ‘In andere eurolanden lijkt er geen significante behoefte aan het sneller verwerken van betaaltransacties,’ aldus Dijsselbloem. De Nederlandsche Bank en banken doen op dit moment onderzoek naar de mogelijkheden.