De plannen voor 2022 liggen klaar, het evenementenprogramma is gevuld en de eerste kennismakingen met de nieuwe voorzitter van OSH Linne van Straten zijn achter de rug. “Dit doe ik uiteraard met het bestuur, het is niet mijn show. Ik geniet wel enorm van alle leuke initiatieven en ontmoetingen.”

Op 6 april jl. nam het bestuur afscheid van de huidige voorzitter Rien van Drongelen, Sjon Dekker en penningmeester Symen van der Meer. Zij blijven op de achtergrond betrokken, maar dragen hun functie over aan Linne en Marion Nijhuis, die de rol van penningmeester vervult. “Ik word hier blij van”, vertelt Linne, die samen met haar dochter ook onderneemt in de binnenstad. “Ik ben erg voor verbinding en dat zie ik op dit moment in het centrum van Hoorn gebeuren. Met het collectief Cultuur Hoorn hebben we bijvoorbeeld de intentie om in 2023 een gezamenlijk programma te maken, waar ook de Stadsfeesten en cultuurweken onder vallen. Hier willen we ook de horeca bij betrekken en ondernemers die niet onder de OSH vallen. Denk aan de Hoornse Straatjes, die ook ideeën hebben. Ik zie de toekomst van OSH als overkoepelend voor iedereen die wil bijdragen aan het doel, namelijk de stad Hoorn op de kaart zetten. De gemeente is hier ook bij betrokken en dat merken we echt.”

Leefbaarheid in de stad
Tegelijkertijd is OSH er ook voor de ondernemer zelf: “Wat niet iedereen weet, is dat met het betalen van de reclamebelasting men meteen lid is. En dat de Sinterklaasintocht, de hanging baskets, de kerstverlichting en de themaweken initiatieven zijn die hiermee worden bekostigd. Ze zijn bedoeld om de leefbaarheid in de stad te behouden. Maar we zijn er ook om te inventariseren waar ondernemers in de binnenstad tegenaan lopen.”

Nieuwe Stadsapp Chainels
Op dit moment staat ondernemend centrum Hoorn in elk geval in de startblokken om positieve dingen te doen voor de stad, na twee jaar waarin bijna niets mogelijk was. De nieuwe gratis stadsapp kan hier een waardevolle bijdrage aan leveren. De app Chainels is al in gebruik in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Alkmaar. Begin mei sluit Hoorn aan met de eigen app, waarmee Hoornse ondernemers, vastgoedeigenaren en bestuurders snel en effectief kunnen communiceren. “Een geweldig handige manier om te delen, te melden en te communiceren. Zijn er werkzaamheden, acties of is er een evenement, dan deel je dit eenvoudig. De pushberichten die je kunt versturen, maken bijvoorbeeld nieuwsbrieven overbodig.”

Ambities samen waarmaken
Er wordt ook stevig nagedacht over de PR: “Leuke evenementen organiseren is één ding, maar je wilt natuurlijk ook de inwoners laten weten dat ze er zijn en faciliteren dat ze eropaf komen. Zoals voor de Familieweek die dit voorjaar voor het eerst wordt gehouden (zie kader – red.). Ook ondernemers en andere partijen zijn welkom om hun idee in te brengen.” Als binnenstadsondernemer heeft Linne veel feeling met de onderwerpen waar OSH zich sterk voor maakt. “Samen met het bestuur en de ondernemers hopen we dat Hoorn een mooie bestemming blijft. Nadrukkelijk zoeken we de samenwerking met gemeente, horeca, cultuur en andere collectieven om onze ambities waar te maken.”

Familieweek Hoornse binnenstad

De week van 25 t/m 29 mei is dit jaar Familieweek. Er zijn allerlei activiteiten op verschillende locaties in de binnenstad. Het definitieve programma wordt later gedeeld. Vijf dagen staan vast: woensdag ‘De Familiemarkt’, donderdag “Cultuur op de haven’, vrijdag ‘Ouder – kind dag’, en zaterdag ‘Activiteitendag’, op zondag is er Rock & Roll festival en Superkoopzondag. Deze invulling van de dagen wil OSH samen organiseren met inwoners, ondernemers en organisatoren. Een leuk idee voor deze eventweek? Meldt het via www.vooreenmooiestad.nl.