REGIO – De omzet van de transportsector steeg in het laatste kwartaal van 2013 met bijna 1 procent vergeleken met een jaar eerder. Over heel 2013 gezien nam ook de omzet toe met 1 procent. Er werd bijna 75 miljard euro omgezet. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Wegtransporteurs, de grootste branche in de transportsector, kende de grootste omzetstijging. In het vierde kwartaal steeg deze omzet met 2,5 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit was de eerste omzetstijging in 2013.

Grote vrachtvolumes
Het goederenwegvervoer profiteerde van de toename van de export. Door de grote vrachtvolumes stegen de opbrengsten, met name bij middelgrote bedrijven. Dit terwijl de tarieven vrijwel op hetzelfde niveau lagen als een jaar eerder.

Profiteren van internetbestellingen
Door een stijging in het aantal opdrachten, behaalden verhuisbedrijven 3 procent meer omzet in het vierde kwartaal. Dit terwijl de verhuizers 3 procent minder rekenden voor hun diensten. Koeriers profiteerden van meer internetbestellingen. Een groter aantal pakketten en een tariefstijgingen zorgen voor een omzetverhoging van 4 procent.

Positieve stemming
Ondernemers uit de transportsector zijn positief gestemd over het toekomstige economische klimaat. Over de tarieven wordt positiever gedacht dan een jaar eerder. De zeevaart en binnenvaart gaven vaker dan andere transportbranches aan omzetstijgingen te verwachten.