De Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer, is een onderzoek gestart naar de traag betalende overheid. Ondernemers die kampen met een overheid die rekeningen te laat betaalt, kunnen sinds kort terecht bij een nieuw meldpunt.

Uit recent onderzoek blijkt dat de overheid nog steeds niet goed scoort als het gaat om betalingsgedrag. Zeker in deze tijden is het van belang dat het betaalgedrag verbetert, meent de ombudsman. Veelal durven ondernemers niet over trage betalingen te klagen, aangezien ze vaak voor een groot gedeelte afhankelijk zijn van overheidsinkomsten. Het meldpunt moet ervoor zorgen dat ondernemers juist wel hun klacht melden.

Wettelijk termijn
Sinds maart van dit jaar is wettelijk bepaald dat de overheid een factuur, 30 dagen na ontvangst, dient te voldoen. Wanneer dit niet het geval is, mogen ondernemers incassokosten én rente in rekening brengen. Deze wetgeving is echter niet alleen bedoeld voor de overheid. Ook bedrijven die niet binnen de wettelijke betaaltermijn van 60 dagen tot betaling overgaan, kunnen incassokosten en rente tegemoet zien.

Ben je ondernemer en gedupeerd door de overheid, omdat je factuur te traag wordt betaald? Meld je klacht aan bij meldpunt Traag betalende overheid.