REGIO – De ingrijpende nieuwbouwoperatie die Syngenta had gepland is uitgesteld. Syngenta zou dit jaar tientallen miljoen in nieuwe gebouwen aan het Westeinde in Enkhuizen investeren, maar door de tegenvallende resultaten is er minder geld beschikbaar.

In 2012 maakte Syngenta, met het hoofdkantoor in Basel, bekend dat de vestiging in Enkhuizen van groot belang is en blijft voor de ontwikkeling van bloemen- en groentezaden, met als belangrijkste pijlers onderzoek en logistiek. Er zouden vanaf 2014 tientallen miljoenen geïnvesteerd worden in onder andere de nieuwbouw van kassen, laboratoria, een logistiek centrum en kantoren om verder uit te breiden.

De gemeente Enkhuizen was begin februari enthousiast over de uitbreiding en hoopte dat deze er snel zou komen. Volgens de planning had de nieuwbouw deze zomer moeten starten, maar dit wordt niet gehaald. Er wordt ondertussen wel verder gewerkt aan de plannen en ontwerpen. Later dit jaar worden er ook enkele voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd, maar er wordt nog niet echt gebouwd. ‘Een internationaal bedrijf als Syngenta is afhankelijk van verschillende globale factoren. De totale groep heeft een minder jaar achter de rug en dat heeft effect op de plannen die wij hebben voor Enkhuizen.’

 

Bron: Noordhollands Dagblad