Sinds kort is Hero Balancer uit Spanbroek parelbedrijf geworden van de WBG. Zij gaan zich aansluiten bij de werkgroep ‘Duurzaamheid’. Hierbij zal de werkgroep flink verjongen. Directeur en eigenaar Ted Braakman is nog maar 21 jaar en heeft zijn bedrijf in 3 jaar uitgegroeid naar een team van 20 personeelsleden.

Ted is geboren en getogen in Westfriesland. Toch was de start van het bedrijf in Amsterdam. Een logische keuze volgens Ted. “Amsterdam is een veel beter klimaat om een startup te beginnen.” Inmiddels zit hij na een korte periode in Hoorn met zijn bedrijf in zijn geboortedorp; Spanbroek. Op de eerste verdieping van het oude Scheringa Museum werkt een jong team softwareontwikkelaars, werkvoorbereiders en projectmanagers aan de verdere groei van zijn bedrijf.

Hero Balancer levert optimale regelsystemen. Ted legt het uit. “Wij hebben een nieuwe manier van regeltechniek voor verwarmen van gebouwen. We verzamelen data uit alle klimaatsystemen, de slimme meter en van de KNMI. Zo kunnen wij bijvoorbeeld met weerdata temperaturen voorspellen en dat gebruiken om de warmtevraag aan te passen. Hierdoor kan het systeem onnodig gasverbruik tegengaan. Het komt nu vaak voor dat een kantoor ’s ochtends vaak te fris is en rond de middag met de zon erbij veel te warm wordt en je moet koelen. Slimmer zijn door vooruit te kijken. Of dat er in het weekend ook verwarmd wordt terwijl er niemand is.” Zijn oplossing werkt volgens hem het beste bij scholen, kantoren en bedrijfsgebouwen groter dan 500m2.

Hoe duurzaam vindt hij Westfriesland? “Vaak is de overweging om te gaan besparen een combinatie van geld besparen en voor het klimaat.” Binnen de werkgroep ‘Duurzaamheid’ voorziet hij een mooie rol. “Zonnepanelen en led verlichting zijn logische keuzes voor veel bedrijven, maar gasbesparing blijft net zo belangrijk. Als wij 20% kunnen besparen op 5 gelijke locaties dan is 1 locatie feitelijk van het gas af.”

De andere partners van de werkgroep Duurzaamheid zijn; ECWF, Provincie Noord-Holland, regio Westfriesland, Rabobank West-Friesland, Vitasys, Terra Technica, ToekomstGroep, Polytechniek, Expice, John Koomen Tuinen, Wolters Kassenbouw en ING.