REGIO – Het aantal ondernemers in het midden- en kleinbedrijf dat vorig jaar financiële hulp van de overheid heeft gekregen, is ten opzichte van 2013 met 27 procent gedaald naar circa 3100. Dit blijkt uit  onderzoek van het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf.

Volgens het IMK is de daling te danken aan de verbeterde economische omstandigheden. ‘We zien de opleving van de economie voor het kleinbedrijf nu in alle sectoren. De consument lijkt de weg naar de winkel, de klusjesman en de kapper weer gevonden te hebben’, aldus IMK directeur Hans Dieperink.

Dieperink noemt wel dat het aantal mkb-ondernemers dat de overheid om financiële hulp vroeg, nog steeds hoger ligt dan voor de economische crisis. Mkb-ondernemers die het moeilijk hebben, kunnen beroep doen op bijstand in de vorm van een krediet of uitkering. Dit is mogelijk sinds 2004 op basis van de regeling Bijstand voor zelfstandigen, die door gemeenten wordt uitgevoerd.

Beoordeling
Het IMK beoordeelt namens driehonderd gemeenten, ongeveer driekwart van alle gemeenten in Nederland, of de ondernemer een levensvatbare nering drijft. Is dat het geval, dan wordt de aanvraag gehonoreerd. Dat gebeurt ongeveer bij de helft van het totale aantal aanvragen. Voor de andere helft rest meestal niets anders dan de stekker eruit trekken.