HOORN – Energie Coöperatie West-Friesland wil met elkaar bijdragen aan een beter klimaat. ‘Het is nuttig om zuinig te zijn met grondstoffen, dit is een gezamenlijke maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het HOC en WBG merken dat  bedrijven duurzamer willen  ondernemen. Ten eerste kunnen de bedrijven zich hiermee beter positioneren in de markt en ten tweede kunnen ze, door zuinig te zijn met grondstoffen en energie, een hoop geld besparen,’ aldus Gerard Fit, Parkmanagement Hoorn. 

De Energie Coöperatie West-Friesland (ECWF) is een initiatief van de Westfriese Bedrijvengroep en de Hoornse Ondernemers Compagnie. De coöperatie heeft als doel ondernemers te ondersteunen bij inkoop van groene energie en energiebesparing. Het initiatief wordt uitgevoerd door Parkmanagement Hoorn. ‘Met name bij het MKB ontbreekt het vaak aan tijd, kennis en geld om écht iets te doen met energiebesparing. Met de ECWF kunnen wij tijd en kennis op collectieve basis bieden, om de bedrijven daarbij te helpen,’ vertelt Gerard. De ECWF werkt zonder winstoogmerk, hierdoor komt het financiële voordeel direct bij de leden terecht. De besparingen die de ondernemer kan doen met behulp van de ECWF, leveren vaak een voordeel op wat vele malen hoger is dan het lidmaatschap.

De ECWF biedt haar leden meerdere diensten. Zo bemiddeld  de coöperatie bij de inkoop  van groene stroom. ‘Daar wij als collectief de energie inkopen, kunnen wij scherpe prijzen bieden aan de leden van de ECWF. Voor bedrijven betekent dit al snel een kostenverlaging van zo’n 13%. Inmiddels zijn er zo’n 160 bedrijfspanden aangesloten bij het ECWF collectief, deze hebben nu allemaal groene energie in plaats van grijze. De 160 panden staan qua energieverbruik gelijk aan zo’n 3500 woningen. Een enorme, groene vooruitgang dus!’ Daarnaast biedt ECWF de energiescan. Met behulp van deze scan krijgt de ondernemer inzicht hoeveel hij op stroom- en gasverbruik zou kunnen besparen. Het levert een advies op met concrete en uitvoerbare mogelijkheden tot energiebesparing.

‘Wist je dat bedrijven bijvoorbeeld flink kunnen besparen op verlichting? 40% van de huidige verlichting is vaak al meer dan genoeg. Met slechts een paar schakelaars wordt al veel bespaard. Met moderne verlichting kan zelfs tot 70% energie, en dus kosten, bespaard worden. Dit zijn betrekkelijk geringe investeringen, die een hoop opleveren!’