REGIO – Zeker een half miljoen Nederlanders betaalt dit jaar een gelijke of hogere pensioenpremie ten opzichte van vorig jaar. Dit terwijl hun pensioenopbouw is verlaagd, zo blijkt uit onderzoek van het Financieel Dagblad onder 50 pensioenfondsen.

De onderzochte fondsen zijn samen goed voor 90 procent van het totale pensioenvermogen. De pensioenopbouw is door het kabinet flink versoberd. Per 1 januari dit jaar heeft het kabinet de maximale belastingvrije pensioenopbouw namelijk verlaagd van 2,25 procent naar 2,15 procent van het brutoloon. Kortgezegd komt het erop neer dat een werknemer per jaar minder pensioen opbouwt.

Van de 20 pensioenfondsen die de opbouw daardoor moesten verlagen, heeft de helft de premies ook daadwerkelijk naar beneden bijgesteld. De andere helft hield de premies gelijk of verhoogden die zelfs. Er werd door verschillende Kamerleden al langere tijd gevreesd dat de geplande versobering werknemers dubbel zou treffen. Werknemers sparen niet alleen voor minder pensioen, ze krijgen dat geld niet terug in de vorm van lagere premies. De pensioenfondsen gaven aan dat de premies niet verder omlaag konden.