HOORN – Elf horecaondernemers in Hoorn zijn afgelopen dinsdag de Energiestrijd aangegaan. De ‘kick-off’ vond plaats in De Ridderikhoff. Drie maanden lang doen horecazaken De Beiaard, De Klinker, Duvels, The Eighties, Salento, Het Huis Verloren, JP Coen, De Ridderikhoff, De Tuynkamer, De Zwarte Olifant en Local vanaf 24 november het maximale om energie te besparen. De uiteindelijke winnaar van de strijd wordt begin maart bekend gemaakt.

De Energiestrijd is een initiatief van innovatieplatform Meneer de Leeuw en Puur Hoorn. Het belangrijkste issue voor de organisatie van de Energiestrijd is klimaatverandering als gevolg van de groeiende CO2 uitstoot. ’We willen met de Energiestrijd bewustzijn creëren bij ondernemers en andere ondernemers inspireren’, aldus Samir Bashara, wethouder van het duurzaamheidsprogramma Puur Hoorn.

De horecaondernemers gokken op een besparing tussen de 2 en 16 procent. ‘Het is niet alleen een kwestie van geld besparen’, zegt deelnemer Ruud van Vliet van Eet- en Bierencafé de Beiaard, ‘Het gaat ook om het milieu.’ Café The Eighties heeft na een verbouwing sinds oktober ook een restaurant. ‘Wij hebben al enkele energiebezuinigende maatregelen getroffen, zoals LED-verlichting, maar wij zijn benieuwd wat we nog meer kunnen doen om te besparen’, zegt Anouk van Berkum van The Eighties.

Meneer de Leeuw berekende dat een horecaondernemer dagelijks gemiddeld 22 euro kwijt is aan energie en 11 euro aan gas. Voor een huishouden is dit gemiddeld 3 euro voor energie en 1,30 euro voor gas. ‘Door alleen al bewust bezig te zijn, kan in een woning al 35 procent energie worden bespaard’, aldus Pepik Henneman, oprichter van Meneer de Leeuw.

De nulmeting van de bedrijven vindt plaats in week 47 en 48 tijdens een schouw door de organisatie. Vanaf dat moment moeten de horecazaken om de twee weken de meterstanden doorgeven Om het energieverbruik goed te begrijpen wordt het verbruik per minuut, kwartier of uur gemonitord. Zo zien deelnemers direct de impact van bijvoorbeeld verlichting, terrasverwarmers en apparatuur, zoals espressomachines, bakplaten en koelsystemen.

‘Geen energie besparen is weggegooid geld’, aldus Henneman. Om de Energiestrijd kracht bij te zetten, organiseren de restaurants begin maart ook een ‘Low Carbon Diner’ oftewel hebben zij een klimaatneutraal dagmenu. Houd voor meer informatie Energiestrijd.nl in de gaten.