HOORN – Op 31 januari is het alweer tien jaar geleden dat Inloophuis de Steeg in Hoorn opgericht werd.  In het inloophuis, wat volledig gerund wordt door vrijwilligers, kan iedereen terecht voor een praatje. Tien jaar geleden was de eerste vraag die de oprichters henzelf stelde: is er wel behoefte aan een inloophuis? En die behoefte bleek er te zijn.

‘Er is een paar jaar voorbereiding aan de start vooraf gegaan. We konden de vraag of er behoefte was niet helemaal beantwoorden en besloten toch  te beginnen. We zijn naar de kerk gegaan voor ondersteuning, ook hebben we ons ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en daarna zijn we bij de notaris geweest om ons tot stichting te laten benoemen,’ vertelt Han Evers van het Inloophuis aan de redactie van Westfriese Zaken.

Gratis
Het inloophuis is een ontmoetingsplaats. De gasten kunnen hier terecht met hun verhaal en hun vragen. ‘Het eerste jaar ontvingen we enkele gasten, dit werden er steeds meer. We zijn anders dan Inloophuis Pisa, die zich met name richt op mensen die te maken hebben met kanker. Wij richten ons ook op mensen die gewoon behoefte hebben aan een praatje. Sommige gasten komen voor een oppervlakkig praatje en soms zit er meer diepgang in de gesprekken. De gasten ontvangen gratis een kopje koffie of thee. We hebben bewust er voor gekozen hier geen geld voor te vragen, want dan kunnen de gasten net zo goed naar een café gaan.’

Vrijwilligers
Het inloophuis draait volledig op vrijwilligers, zowel het bestuur als de gastheren en vrouwen zijn vrijwilligers die al jaren betrokken zijn bij de stichting. ‘Wat leuk is, is dat het verloop van de vrijwilligers vrij klein is. De meeste vrijwilligers zijn al jaren bij de stichting betrokken.’ Het Inloophuis wordt financieel gesteund door de kerk en ook door middel van collectes wordt er geld binnengehaald. Er is geen sprake van gemeentelijke subsidies.

Jubileum
De stichting laat het jubileum niet zomaar voorbijgaan en viert dit met een feestje. Iedereen is op zaterdag 1 februari van harte welkom van 13.00 tot 15.00 uur om een kijkje te nemen in het inloophuis aan de Grote Havensteeg 5 in Hoorn.