Ratten! Iedereen is ze liever kwijt dan rijk. Vaak staan we niet stil bij hun bijzondere eigenschappen. Onder andere dat ze bij onraad direct feilloos de weg die ze zijn gegaan terug weten te vinden en zich op die manier in veiligheid weten te brengen. Er is een opvallende gelijkenis met de rol van de administratie voor je bedrijf.

“Een goede administratie helpt je direct de oorzaken van onverwachte gebeurtenissen te achterhalen en in context te plaatsen. En helpt je dus om beter beleid te maken dat je bedrijf veilig kan stellen. Dat is verantwoordelijk ondernemen. Daarom wilde ik graag ‘ratten’ toen ik drie assistent accountants zocht. “ Aan het woord is Pieter Nes, eigenaar van nes account, vanuit het kantoor in de kerk in Hauwert. Pieter nam onlangs drie assistent accountants in dienst. Alle drie op hun eigen manier ‘ratten’.

Jos van Dulmen vult aan: “Toen ik met Pieter in gesprek kwam bleek al snel dat we dezelfde mening hebben over je rol als externe administrateur en adviseur. Veel opdrachtgevers laten de administratie en aangifte verzorgen omdat dit nu eenmaal moet. Terwijl elke jaarrekening een schat aan beleidsinformatie biedt, waarmee je als  ondernemer je visie voor de langere en kortere termijn veel scherper kunt stellen. Als je bedrijf beter draait vervult het ook een betere rol in de samenleving, waarin het opereert. In de vorm van meer winst, meer werkgelegenheid en meer opdrachten. Maar ook in de rol van vergrote duurzaamheid. Hoe beter je administratie is ingericht, hoe sneller en beter hij beleidsinformatie verschaft. Net als de rat zich in een vreemd pand beweegt. Dan onderneem je dus verantwoordelijk.” Jos werkt sinds 12 juli in de kerk in Hauwert, maar ook regelmatig vanuit huis. Hij is ervaren in zowel projectadministratie als in het samenstellen en ‘lezen’ van jaarrekeningen. “Een goeie jaarrekening en een goeie projectadministratie zijn zo ingericht dat je in een mum van tijd een lijstje met verbeterpunten kunt opstellen als je bekend bent met de visie en de missie van je opdrachtgevers”, aldus Aline Kleijwegt. Zij begon op 26 juli bij nes account en staat nu al bij enkele opdrachtgevers bekend om haar doortastendheid. “Ook dat kun je een rateigenschap noemen: doorvragen waar dingen niet duidelijk genoeg zijn en eventueel zelf de samenwerkingspartners van je opdrachtgever daarvoor contacten. Niet alleen voor een fiscaal verantwoorde, maar juist om een beleidsmatige verantwoordelijke rapportage. Je betaalt als opdrachtgever niet alleen voor je aangifte aan de fiscus, maar vooral voor je aangifte aan jezelf. Wat doe je goed, wat kan wellicht nog beter? Daarin graven, terugvinden en adviseren, dat is wat mij drijft.”

“Als financieel en fiscaal adviseur hoor je niet alleen met de financiële mensen te praten. De informatie uit een goeie administratie strekt zich uit over alle aspecten van de bedrijfsvoering. Verkoop, marketing, inkoop, investeringen, human resourcesbeleid. En zo voort. Over de hele wereld zie je deze invloed, ondanks verschillende wetgevingen, verschillende zakelijke culturen en verschillende bedrijfstakken.” Dat is ook waarom een rat overal de weg terug vindt. Dat is dus ook waarom een goed ingerichte administratie zowel in Damascus als in De Goorn waardevol is.” Hanan Mahmoud kan dit weten. Zij studeerde cum laude af aan de Universiteit van Damascus, maar moest haar geboorteland ontvluchten vanwege het aanhoudende oorlogsgeweld. In Nederland rondt zij momenteel een Hbo-opleiding accountancy af om haar diploma’s de nodige rechtsgeldigheid te geven. Hanan begon op 1 augustus bij nes account. Terugkijken om vooruit te kijken. Dat is wat je verantwoordelijk ondernemen noemt. “Het terugkijken begint met de deugdelijkheid van je administratie. Daarin zijn we soms streng, maar altijd vanuit het belang van onze opdrachtgever. Informatie is vaak veel meer voorhanden dan je als ondernemer denkt. Wij helpen die informatie zichtbaar te maken en mee te vertalen naar beleid. Dat doen ratten eigenlijk ook en daarmee bewijzen ze hun nut.”, besluit Pieter Nes.