Familiebedrijven laten zien dat zij door betrokkenheid van de familie, een lange termijn visie en ondernemerschap, de motor van de Nederlandse economie vormen. Een goede balans tussen familie- en bedrijfsbelangen is essentieel. Maar hoe doe je dat, als emoties een belangrijke rol spelen? De specialisten van BDO kunnen daar een bijdrage aan leveren, zodat de kracht van het familiebedrijf optimaal wordt benut. In een serie van zes edities deelt het team van BDO bedrijfsadviseurs in Westfriese Zaken verhalen over relevante thema’s die bij familiebedrijven spelen. In deze eerste editie staat de casus van de familie Vriend centraal.

BDO is al meer dan 75 jaar kind aan huis bij familiebedrijven. Ook stimuleert BDO samen met de Erasmus Universiteit jaarlijks wetenschappelijk onderzoek naar relevante thema’s binnen het familiebedrijf. ‘Daardoor weten wij exact welke thema’s actueel zijn en hoe we vraagstukken kunnen oplossen en problemen kunnen voorkomen. Onze visie en ervaring is dat de harmonie in een familie de absolute basis vormt voor de bedrijfscontinuïteit op de lange termijn’, vertelt Jan Tuijp, partner en bedrijfsadviseur van BDO Accountants en Belastingadviseurs. De adviseurs van BDO hebben dan ook altijd in de eerste plaats oog voor de verhoudingen binnen een familie. ‘Uiteraard zijn wij ook in staat om hoogwaardig bedrijfsmatig advies te geven; altijd in balans met de familiebelangen. Dankzij ons uitgebreide netwerk van accountants, consultants en fiscalisten die gespecialiseerd zijn in familiebedrijven, zijn wij in staat om ieder vraagstuk rondom familiebedrijven vanuit een integrale benadering te beantwoorden. Wij kunnen hen onder meer van dienst zijn met: familiestatuten, (nood)opvolging en leiderschap, HR-beleid en professionalisering van het familiebedrijf, mediation bij conflicten en financiering.’

Vertrouwd adviseur

In Noord-Holland zijn familiebedrijven breed vertegenwoordigd. Zo ook Fietsvoordeelshop.nl, de onderneming van de familie Vriend. Dit familiebedrijf pur sang is ooit begonnen als Vriend Tweewielers in Heerhugowaard. In veertig jaar tijd is het bedrijf uitgegroeid tot specialist in het verkopen van fietsen en gerelateerde producten. Vader Arie Vriend runde de winkel vroeger samen met zijn vrouw Jos. Tegenwoordig zijn zij hun klanten van dienst samen met zoons Niels, Jack en Mark en het team van deskundig personeel. Jan: ‘De familie Vriend is al jarenlang klant bij BDO. Een aantal jaar geleden begon het opvolgingsproces te spelen. BDO is toen gestart met strategische begeleiding om de samenwerking tussen de opvolgers te professionaliseren. Er zijn assessments afgenomen om te bepalen waar ieders kracht ligt en wie welke rol krijgt toebedeeld. Vervolgens kwamen de fiscale en juridische aspecten van de opvolging om de hoek kijken. In 2018 wordt de overdracht afgerond.’ Het team van financiële professionals van BDO fungeert als vertrouwd adviseur en ‘klantregisseur’ van de familie Vriend. Dit bestaat naast bedrijfsadviseur Jan Tuijp uit specialist rendementsverbetering Robin Schilder en fiscalist Mark Zwier.

Vierde kind

Het tweewielerbedrijf van de familie Vriend kent een bijzondere familietraditie waarbij het stokje van vader op zoon wordt doorgegeven. Vader Arie volgde diens vader vier decennia geleden op. Nu is het de beurt aan zijn kinderen. Zo’n 3,5 jaar geleden werden de eerste plannen voor bedrijfsopvolging besproken. ‘Op het moment dat Jos en ik het met elkaar eens waren dat we de onderneming aan de jongens wilden overdragen, hebben wij als voorwaarde gesteld dat wij kunnen blijven leven zoals we dat gewend zijn. Wanneer de boel fiscaal en juridisch gezien goed is geregeld, schenken wij hen de werkmaatschappij. Voor een bepaald percentage blijven Jos en ik aandeelhouder en ontvangen wij maandelijks een fee. Ook het vastgoed blijft ons bezit’, vertelt Arie Vriend. Het proces van bedrijfsovername ging dan ook mede van start met de financiële planning. ‘De adviseurs van BDO zijn ons perfect van dienst geweest met het in kaart brengen van onze persoonlijke wensen en doelstellingen. Het is natuurlijk een heel mooi gegeven dat al onze kinderen in de zaak zitten. Maar dat maakt het overnametraject ook complex. Ieder aspect dat aan bod kwam, werd ons echter op een heldere en duidelijke manier uitgelegd. Op deze manier kunnen wij straks met een gerust gevoel op onze lauweren rusten. Ons bedrijf telt immers als ons vierde kind waar wij heel zuinig op zijn’, zegt moeder Jos liefkozend.

Levenswerk

Wanneer de bedrijfsovername rond is, valt de erfenis van Arie en Jos in goede handen. Een levenswerk dat tegenwoordig bestaat uit winkels in Opmeer, Heerhugowaard, Amstelveen, Amersfoort en een webshop met een centraal distributiecentrum en magazijn. ‘Het is mooi om samen als broers aan het roer te staan. We zijn alle drie heel verschillend en daarom heeft iedereen zijn eigen specialiteit. Mark is goed in cijfers en Jack en ik zijn samen veel aanwezig op de werkvloer. De strategische adviezen hebben ons geholpen om de taken goed te verdelen. Zeker met de huidige omvang van de zaak is dat erg prettig’, legt Niels uit. Ook met het optimaliseren van het MT overleg werd een professionaliseringsslag gemaakt. Mark: ‘Wanneer we in het verleden iets te bespreken hadden, deden we dat in de regel op woensdagavond bij mijn ouders thuis tijdens de Champions League. Zodra de scheidsrechter floot, was het overleg voorbij. Sinds Robin Schilder ons begeleidt, is dat honderd procent verbeterd. Nu gaan we op kantoor wekelijks met elkaar om de tafel waar we de zaken op gestructureerde wijze bespreken. Zo kunnen wij werk en privé gescheiden houden. Op het bedrijf hebben we het over onze business, zodat we in onze vrije tijd kunnen genieten van quality time met de familie. We kunnen samen bijvoorbeeld weer ongestoord van onze favoriete voetbalwedstrijden genieten.’

Bron: Westfriese Zaken