Zwerfafval in de berm is meer dan een lelijk gezicht. Het frustreert ook het gebruik van bermgras als waardevolle biobased grondstof. Studenten van Wageningen Universiteit & Research (WUR) onderzochten de mogelijkheden om bermrommel te voorkomen of verantwoord op te ruimen. ‘Veel heeft met gedrag te maken.’

Wat hebben isolatiepanelen, bokashi, papier, compost en verkeersborden met elkaar gemeen? Deze producten kunnen prima gemaakt worden van bermgras. Sterker nog, steeds meer bedrijven in onze regio houden zich bezig met zulke circulaire toepassingen. Maar zij lopen stuk voor stuk tegen hetzelfde probleem aan: het kost veel moeite om eerst alle vervuilingen te verwijderen en zodoende een schoon basismateriaal te krijgen.

Hoge boetes

In opdracht van Circulair Westfriesland zochten zes Master studenten van de WUR in het kader van hun consultancy training naar oplossingen voor dit probleem. Zij presenteerden hun bevindingen voor een publiek van grotendeels ondernemers die bezig zijn met de bedrijfsmatige verwerking van bermgras. Les één: wat niet wegegooid wordt, hoeft ook niet opgeruimd te worden. Maar hoe beïnvloed je menselijk gedrag het meest effectief? Hoge boetes zijn een optie. In de VS en Japan weten ze daar wel raad mee. ‘Don’t mess with Texas’. Maar of dat haalbaar is in de Nederlandse context, is de vraag.

Zwarte Soldatenvlieg

Kijk ook naar andere maaitechnieken. Eco-maaiers zuigen het maaisel niet op waardoor plastic en andere vervuiling in de berm blijven liggen en makkelijk met andere machines opgeruimd kunnen worden. En je kunt vervuild maaiafval ook zeven. “Knelpunt is dat al deze technieken geld kosten en de Nederlandse overheid (nog) niet bereid is om bedrijven te compenseren voor het schoonmaken van grasafval”, signaleert Barbara Harskamp, coördinator Circulair Westfriesland. Ook daar hebben de studenten over nagedacht: creëer een bedrijfsmodel waarin de overheid mede-investeert in schoon gras, maar ook profiteert van de revenuen. België experimenteert hier al mee. Als laatste werd een oplossing gepresenteerd die vooralsnog wordt tegengehouden door regelgeving. De Zwarte Soldatenvlieg eet rottend materiaal op. En wat het helemaal circulair maakt: wat deze vliegen uitscheiden kan weer gebruikt worden als diervoeder of bodemverbeteraar. “Binnenkort start een werkgroep met ondernemers en overheid om de aanbevelingen verder uit te werken”, aldus Barbara Harskamp.

www.circulairwestfriesland.nl