Zondag vijf januari was het gezellig druk in de binnenstad van Enkhuizen. In de Westerstraat liepen veel mensen met volle tassen, welke vooral afkomstig leken te zijn uit de Westerkerk. Hier vond namelijk voor de derde keer de Fashion Outlet Enkhuizen plaats.

In januari 2012 werd dit evenement voor het eerst georganiseerd door Jan Bimmerman en Timo Smith. ‘In het kader van onze studie commerciële economie moesten wij een evenement organiseren. Toen ontstond het idee van de Fashion Outlet,’ vertelt Timo aan de redactie van Westfriese Zaken.

Van kostendekkend naar iets verdienen
De eerste editie, met ruim 28 tevreden standhouders en 6500 bezoekers, bleek een groot succes. De twee enthousiaste studenten besloten dan ook om in 2013 de Fashion Outlet nogmaals te organiseren. ‘De eerste editie moest vooral kostendekkend zijn, dit is toen gelukt. Daar het ons flink wat tijd kost, wilden we aan de tweede editie zelf ook iets overhouden. Ook dit lukte ons.’ De tweede Fashion Outlet  Enkhuizen was namelijk wederom succesvol, het aantal bezoekers van de eerste editie werd zelfs overtroffen.

Bezoekers bekend met concept
Het succes van de tweede editie dreef de jongens ertoe om ook voor de derde maal de Fashion Outlet Enkhuizen te organiseren. ‘Ook afgelopen zondag was weer zeer succesvol. Voor de deuren opengingen, stonden er al 400 bezoekers te wachten voor de Westerkerk. Aan het einde van de dag waren alle standhouders zeer tevreden. Het absolute aantal bezoekers was iets lager dan de voorgaande edities, maar er is wél meer verkocht. De bezoekers kennen het concept en lijken écht te komen om iets te kopen,’ vertelt Timo enthousiast.

Fashion Outlet ook in Alkmaar
De twee jongens beperken zich niet tot West-Friesland met het outlet evenement. ‘Ook in Alkmaar hebben wij het concept geïntroduceerd. De eerste editie in deze stad trok ruim 5500 bezoekers en meer dan 30 standhouders. Helaas hebben we de tweede editie in deze stad moeten annuleren. We konden niet genoeg standhouders vinden. De oorzaak hiervan is dat het met de winkeliers in Alkmaar niet goed gaat. De laatste tijd zijn er veel winkels failliet gegaan, veel winkelpanden staan dan ook leeg,’ aldus Timo.

Of Timo en Jan volgend jaar weer de Fashion Outlet organiseren, is nog onbekend. ‘We moeten allebei alleen nog afstuderen en dan zijn we klaar met onze studie. We hebben nu nog geen idee waar we volgend jaar mee bezig zijn en of we tijd hebben voor de outlet. Zo heeft Jan bijvoorbeeld al plannen om naar het buitenland te gaan. Maar als het mogelijk is, zullen we het zeker nogmaals organiseren’ eindigt Timo.