De zaal zat vol tijdens het symposium Eva = geen Adam. Aan het einde van de avond verlieten alle aanwezigen stuk voor stuk onder de indruk de theaterzaal van schouwburg Het Park. Onder de indruk van de verhalen van vrouwen die jarenlang leurden met gezondheidsklachten en geen gehoor vonden bij de medische wereld.

Een aantal feiten op een rij:

• 80 procent van alle patiënten met onverklaarde gezondheidsklachten is vrouw;
• vrouwen krijgen twee keer zo vaak de diagnose depressie en angststoornissen;
• 75 procent van alle patiënten met auto-immuun aandoeningen is vrouw;
• vrouwen hebben veel meer bijwerkingen na medicijngebruik

In ‘Ik ben geen man’, het boek van Mirjam Kaijer beschrijft deze Westfriese hoe ze tien jaar lang leurde met haar gezondheidsklachten. Klachten die al snel werden bestempeld als psychisch, want er werden geen lichamelijke oorzaken gevonden. En dan is er nog maar één diagnose mogelijk ‘het zit tussen uw oren’. Een contact op Facebook adviseerde haar om naar een arts te gaan, omdat ze een goedaardige tumor zou hebben van de bijschildklier. Dat had ze afgeleid uit haar toegestuurde bloedwaardes. Sceptisch over deze diagnose toog Mirjam weer naar een arts die tot haar verbazing inderdaad de diagnose bevestigde. Nadat in de VS haar goedaardige tumor was verwijderd en tot haar opluchting haar stembanden niet waren beschadigd, besloot ze de stem te worden voor vrouwen. Vrouwen die net als zij van arts naar arts leuren met hun gezondheidsklachten en nul op het rekest krijgen.

De verhalen op het podium van deze vrouwen zijn stuk voor stuk schrijnend, maar ook verbijsterend. ‘Goed nieuws we hebben niets kunnen vinden, het zit tussen uw oren’ wordt drie keer vaker tegen een vrouw gezegd dan tegen een man. Vervolgens worden ze doorgestuurd voor geestelijke gezondheidszorg. Hoogleraar psychiatrie Iris Sommer zei hierover: ‘Ons vak is niet het doorstuurputje van de lichamelijke gezondheidszorg. Of iemand een depressie heeft is vast te stellen met een vakkundige diagnose. Het vrouwenbrein wordt anders ziek.’ Gynaecoloog Astrid Vollebregt komt terug op het filmpje van Ernst Kuiper die er door een debat in de kamer niet live bij kon zijn. ‘Minister Kuiper beweert zich hard te willen maken voor onderzoek naar gender en gezondheid, maar ondertussen heeft hij de geldkraan voor dit onderzoek dicht gedraaid.’

Vrouwen hebben veel vaker last van bijwerkingen van medicijnen, omdat deze worden getest op mannen tussen de 20 en 40 jaar. Vrouwen worden beschouwd als ‘ruis’ in de onderzoeken naar medicijnen, want ze menstrueren en kunnen zwanger raken of zijn tijdens een onderzoek. Het gevolg is vaak dat medicijnen uit de handel worden genomen, wat voor mannen ook nadelig is. Voor mannen werken de medicijnen vaak wel, maar zijn vervolgens ook voor hen niet meer verkrijgbaar.

‘Er is nog een lange weg te gaan’, aldus wethouder Marjon van der Ven. ‘Dit is pas het begin. En wel een goed begin, want met de oprichting van de stichting Voices for women weten de vrouwen elkaar inmiddels wel te vinden.’ En hoe belangrijk dat is bleek zeker deze avond. Vrouwen die elkaars klachten herkennen en ze met een gerichte vraag weer terug sturen naar een arts. Voor een traject waarin ze vervolgens wel worden gezien, gehoord, erkend en geholpen. Via de website voicesforwomen.nl kunnen vrouwen contact opnemen. Mirjam Kaijer: ‘Wij zijn er voor vrouwen met onverklaarbare gezondheidsklachten. Met hun ervaringen verbeteren wij de gezondheidszorg.’