Sinds begin dit jaar is Infratech als Parel Bedrijf aangesloten bij de Westfriese Bedrijvengroep. Managing director van Infratech Rob Wildschut is tevens toegetreden tot de werkgroep Digitalisering en dankzij de inbreng van zijn expertise wordt het nu mogelijk om samen verdere stappen te ondernemen.

Infratech Groep B.V. is een internationaal opererend bedrijf en heeft jarenlange ervaring in het zaken doen met Amerikaanse, Engelse en Ierse bedrijven op het gebied van telecommunicatie en beveiliging. Met de komst van verschillende internationale datacenters naar Noord-Holland ziet Rob mogelijkheden voor Westfriese bedrijven voor samenwerkingen met deze datacenters. Alleen komen daar enkele complexe vraagstukken bij kijken en daar willen de WBG en Infratech Groep B.V. graag hun ondersteuning aan verlenen.

Oriënterende fase

Rob: “Op het moment zitten we in een oriënterende fase waarbij we in gesprek gaan met opdrachtgevers op Agriport om te inventariseren wat het werkaanbod is en waar er behoefte ligt op korte en lange termijn. Zelf ben ik ook bekend met deze internationale partijen en hun strenge aanbestedingsprocedures en probeer zodoende te bemiddelen tussen de datacenters en lokale installatiebedrijven. Daarnaast hebben we niet alleen te maken met de bouw en installatie van de datacenters maar ook het onderhoud en de 24-uurs storingsdienst moeten geregeld worden.”
Rob vermoedt echter dat lokale installatiebedrijven niet staan te springen om al hun vakmensen in te zetten op één project. “Het is daarom de intentie van de werkgroep om te kijken naar mogelijke samenwerkingen van lokale installatiebedrijven binnen een VOF om een aantal vakmensen te leveren in ploegen om zo een deel van de gevraagde werkzaamheden op te kunnen pakken.”

Complexe huisvesting

Daarnaast zijn er nog een aantal andere dringende zaken waar rekening mee gehouden moet worden volgens Rob. “Uit ervaring rond het project ISG Google in Groningen weten we dat de logistiek en huisvestingsvraagstukken omtrent expats die werkzaam zijn in de datacenters zeer complex is. In Noord Holland zelfs nog complexer aangezien de huizenmarkt hier al zwaar onder druk staat door arbeidsmigranten uit de lokale agrarische sector. Het huisvestigingsprobleem heeft daarom ook de aandacht van de werkgroep Digitalisering en samen met enkele betrokken leden gaan we op zoek naar oplossingen en mogelijkheden zodat alle werknemers gehuisvest kunnen worden.”