Tevreden kijken Peter Commandeur en Duco de Vries in het rond. Hun Westfriese Tafel heeft het levenslicht gezien en staat fier in het Opperdoezer landschap te stralen. Al vanaf de snelweg kun je hem zien staan, precies zoals Peter dit eens voor ogen had. Op tientallen kuubskisten worden de prachtige portretten, die Duco de afgelopen jaren vastlegde, geëxposeerd.

Vrijdag 6 juli 2018 is een memorabele dag. Het is de eerste keer dat de iconische Westfriese Tafel in het Westfriese landschap staat, middenin een veld Opperdoezer Ronde. Mooier kan niet. De tafel is opgezet ter ondersteuning van het Oogstfeest van het lekkerste aardappeltje ter wereld.

Kookrubriek in You medemblik

Zo’n zes jaar terug begon het met een culinaire rubriek in het magazine You medemblik, dat Peter inmiddels alweer bijna tien jaar uitgeeft. De samenwerking met Duco was van meet af aan zeer intens, aangezien Duco alle portretten voor de covers en het centrale interview fotografeert. Toen hij ook Onno Kokmeijer, de Michelin sterrenchef voor het blad vastlegde, was de link snel gemaakt. Onno, die opgroeide in Opperdoes, kwam met het idee om bij de boer, in de schuur of op het land, met de daar geteelde producten een recept te maken. Gedrieën gingen ze op pad en zo ontstonden de leukste portretten en de lekkerste gerechtjes, door Onno bedacht, door Duco gefotografeerd en door Peter gefilmd.

Westfriese Tafel Diner

In 2013 ontstond het idee om een diner te organiseren met de tot dan toe deelnemende bedrijven. Zo werd er In een kas in Opperdoes een aantal diners geserveerd, met Onno als chef en de ambachtelijke bedrijven ondersteunden dit met hun geweldige producten en verhalen. Letterlijk om van te smullen. De gasten genoten met volle teugen en dit onderstreepte het feit dat er iets bijzonders aan het groeien was.

Promotieplatform voor Westfriesland

Langzamerhand kreeg het idee steeds meer vorm. Er werd een lunch georganiseerd voor medewerkers van het ROC bij Klaver Kaas in de stal. in 2014 werd er met behulp van het kansenkanon van de Kamer van Koophandel een eerste concept vastgelegd. Er kwam een rapport met alle potentiële mogelijkheden die de Westfriese Tafel te bieden had. Van Westfriese Tafel Markten tot kerstpakketten, allemaal om de kwaliteit van het Westfriese Streekproduct te etaleren.

De mobiele iconische tafel

In 2015 ontstond het idee van de grote mobiele tafel. De Rabobank was meteen enthousiast en wilde graag meehelpen, maar het lukte niet om meteen een stichting of coöperatie op te richten. Toen in 2016 Michel Bakelaar, in opdracht van het ‘Pact van Westfriesland’ bij Peter op de zaak kwam, werd er opnieuw leven in het project geblazen. En toen Mirjam Bus zich meldde om vorm aan een bestuur te geven, werd in september 2017 de stichting Westfriese Tafel opgericht. Vanaf dat moment raakte alles in een stroomversnelling. De Rabobank werkte opnieuw mee en ook wethouders Ben Tap en

Harry Nederpelt van het ‘Pact’, kwamen snel met harde toezeggingen. Ook de ondernemers lieten zich niet onbetuigd en er werden al snel financiële bijdragen toegezegd.

Westfriese Tafel op tournee door Nederland

Nu gaat de Westfriese Tafel op tournee door Nederland, maar het Westfriese publiek mag hier natuurlijk als eerste kennis mee maken. Houd de agenda in de gaten, want de Tafel is onder meer te bewonderen tijdens de Westfriese Waterweken. Heb je zelf een leuk evenement of wil je de Tafel voor een bedrijfsfeest inhuren, neem dan contact op via www.westfriesetafel.nl.

Bron: Westfriese Zaken