De weergoden werkten deze zomer helaas niet erg mee. Toch beleefde heel Hoorn al veel plezier aan het eerste gedeelte van het stadsstrand dat in juli dit jaar open ging. Dat belooft veel voor het komende zomerseizoen, als het hele project wordt opgeleverd: voor recreanten én ondernemers!

Een ‘opening light’ noemde wethouder Arthur Helling de feestelijke bijeenkomst op 1 juli in Schouwburg Het Park. “Er komt nu een fase aan waarin onder meer drie bruggen, een zwemsteiger en een strandpaviljoen worden aangelegd”, legt hij uit. “De eerste reacties zijn enthousiast en het kan alleen maar mooier worden. We gaan dit jaar veel ervaring opdoen die we goed kunnen gebruiken voordat volgende zomer het gehele stadsstrand opengaat.” Op dat moment heeft Hoorn er een enorme aanwinst bij, vindt Hans Manten, projectleider vanuit de gemeente Hoorn. “Het is niet zomaar een strandje aan een plas, dit is in Nederland iets van ongekende omvang”, weet hij. “Naast bijvoorbeeld de mooie binnenstad en de havens wordt dit iets dat zeker gaat meehelpen om Hoorn nog meer op de kaart te zetten.”

Legio mogelijkheden

Het stadsstrand gaat ook kansen bieden voor creatieve ondernemers, volgens Manten. “Ik zie al helemaal voor me dat bakkers of slagers mooie picknickmanden aanbieden om mee te nemen naar het strand”, denkt hij hardop. “Of speelgoedwinkels die leuke strandspulletjes gaan verkopen. Je kunt van alles bedenken.” Daarnaast – Arthur Helling noemde het al even – komt er volgende zomer een strandpaviljoen, dat wordt uitgebaat door Elle Mol, eigenaar van Sportcafé Zwaag en café de Harmonie. Behalve op recreanten, gaat hij zich ook richten op de zakelijke markt. Daarmee krijgt Hoorn er een prachtige plek bij voor events als meetings, bedrijfsfeestjes en teambuildingactiviteiten. “We zijn ons momenteel aan het oriënteren om straks uiteenlopende arrangementen te kunnen aanbieden”, vertelt Mol. “Veel bedrijven benaderen ons nu al voor een samenwerking en we zijn zelf ook op zoek. Er zijn in ieder geval legio mogelijkheden.”

Blije gezichten

Mol moet nog even wachten voordat hij open kan. Een ondernemer die wel al in bedrijf is, is Mansur Mihanpour. Vanaf de dag van de opening staat hij bij mooi weer met zijn foodtruck aan het strand. “Door de slechte zomer hebben we nog niet zo gedraaid als we hoopten”, vertelt hij. “Maar we worden wel heel vrolijk van die blije gezichten voor onze truck. Je merkt dat mensen echt genieten hier, dat motiveert ons om er volgend jaar voor de volle honderd procent voor te gaan.” Een andere ondernemer die al af en toe op het strand te vinden is, is Bikkeltrainer Ronald Vos. “Met onze groepen sporten we op verschillende openbare plekken in de stad en nu dus ook soms op het stadsstrand”, vertelt hij. “Daar is het een geweldige plek voor: de ondergrond is goed en het uitzicht op de skyline van Hoorn is natuurlijk prachtig.” Maakt hij ook gebruik van het fitness- en calisthenicspark? “Nee, met gemiddeld 60 man zijn onze groepen daar te groot voor”, antwoordt hij. “Maar ik vind het wel een mooie toevoeging voor individuen en kleinere groepen. Goed dat iedereen daar zomaar gebruik van mag maken.”

Evenementen

Een minpuntje tot nu toe is dat sommige ondernemers het jammer vinden dat er geen grootschalige evenementen op het stadsstrand mogen plaatsvinden. “Ik snap hun teleurstelling”, zegt Manten, “maar dat mag gewoon niet volgens het bestemmingsplan. We hebben bij de uitwerking van het strand zoveel mogelijk rekening gehouden met de bewoners van de Grote Waal: voor wat betreft de impact op hun uitzicht, maar ook qua eventuele geluidsoverlast.”

Hoorn nog aantrekkelijker

Manten verwacht dat meer mensen van buiten de regio de stad én het stadsstrand straks weten te vinden. “Onze communicatie is nu nog vooral op inwoners gericht geweest. Dit omdat we deze zomer alleen het eerste deel van het strand hebben kunnen openstellen en de parkeerplaatsen nog niet bruikbaar zijn”, legt hij uit. “Aan de oproep om vooral op de fiets te komen, is gelukkig massaal gehoor gegeven. Als straks alles klaar is, brengen we Hoorn met het stadsstrand verder in Nederland onder de aandacht. Een groot strand dichtbij de binnenstad maakt Hoorn nog aantrekkelijker om te bezoeken en om er te wonen.”