2014 staat bijna voor de deur. Een nieuw jaar vol zakelijke kansen en mogelijkheden. Maar welke fiscale maatregelen kunnen je op het randje van 2013 nog extra voordeel opleveren? En waar kun je beter nog even mee wachten? De redactie van Westfriese Zaken heeft een aantal tips voor jou op een rijtje gezet. Zo sluit je 2013 extra voordelig af!

Investeer
Het is misschien ietwat krap, maar ondernemers met investeringsplannen doen er goed aan om te kijken of deze plannen nog te realiseren zijn in 2013. Bedrijfsmiddelen waarin is geïnvesteerd in de periode van 1 juli tot en met 31 december 2013, mag dit jaar direct tot de helft op worden afgeschreven. Deze tijdelijke verruiming van willekeurige afschrijvingen vervalt op 1 januari 2014. Investeer je dit jaar nog voor meer dan € 2300,-? Dan heb je recht op investeringsaftrek! Naast de kleinschaligheidsaftrek kom je mogelijk ook in aanmerking voor de energie-investeringsaftrek of de milieu-investeringsaftrek en de willekeurige afschrijving milieu-investeringen.

Integratieheffing wordt afgeschaft
Per 1 januari 2014 wordt de integratieheffing in de omzetbelasting afgeschaft. Deze heffing geldt voor ondernemers die (deels) vrijgesteld zijn van btw, zoals ondernemers in de gezondheidszorg of begrafenisondernemers. Hiermee komt een einde aan de btw-heffing over zelfvervaardigde goederen, waarover op dit moment nog geen btw werd berekend.

Check je voorlopige aanslagen
Nu het einde van 2013 in zicht is, kun je de winst over het afgelopen jaar wellicht goed inschatten. Aan het begin van het jaar heb je een voorlopige aanslag van de Belastingdienst ontvangen, deze kan achteraf te hoog of te laag zijn vastgesteld. Je doet er goed aan om de voorlopige aanslag te controleren om te voorkomen dat je onderneming op dit moment te weinig of te veel belasting betaalt. Zo voorkom je, als je winst hoger uitvalt dan in eerste instantie werd verwacht, dat je onnodig belastingrente betaalt.

Vraag een verliesverrekening aan
Heeft je bv in 2011 een winst behaald, maar het jaar afgesloten met een verlies? Na het indienen van de aangifte vennootschapsbelasting 2012, kun je de belastinginspecteur verzoeken om een voorlopige verliesverrekening. De Belastingdienst verrekent dan alvast 80% van het vermoedelijke verlies met de winst van 2011. Dit levert uiteindelijk een liquiditeitsvoordeel op. De voorlopige verliesverrekening wordt naderhand verrekend met de definitieve verliesverrekening of met de aanslag over het jaar 2012.

Pensioenregeling aanpassen
Pas nog dit jaar je pensioenregeling aan! De jaarlijkse opbouwmogelijkheden worden kleiner en jouw pensioenrichtleeftijd dient te worden aangepast naar 67 jaar. Wanneer de geldende pensioenregeling op 1 januari 2014 niet is aangepast, kan dit leiden tot het direct afrekenen over de totale pensioenaanspraak. Mocht je genoeg pensioen hebben opgebouwd, kan het voordeliger zijn met de opbouw te stoppen.