Alle bedrijven besparen graag geld op hun energierekening. Verduurzamen via ledverlichting en zonnepanelen is inmiddels de normaalste zaak van de wereld geworden. Van het gas afgaan is veel minder gebruikelijk. Maar als het aan Schermer Installatietechniek ligt, gaat dat snel veranderen: “Het omslagpunt is bereikt: investeringen in gasbesparende warmtepompen kunnen snel worden terugverdiend”, meldt Barend Schermer trots.

Barend Schermer, eigenaar van Schermer Installatietechniek, spreekt van een doorbraak om van het gas af te komen. De prestaties van de warmtepomp die zijn bedrijf leverde aan de GGZ in Schagen zijn onderzocht en nagemeten: “Het staat nu onomstotelijk vast dat het rendement dat wij hadden voorspeld ook wordt gehaald. En daarvan kunnen alle bedrijven nu profiteren. Vanaf nu is een warmtepomp geen ver-van-mijn-bed-show meer. Je hoeft er zelfs niet meer de grond voor in en verdient de investering in circa vijf jaar terug. Met onze warmtepomp wordt het gasverbruik bij de GGZ met 65 procent verminderd en dat betekent jaarlijks een netto besparing van € 17.000 op de energierekening! Dat scheelt 47.000 m2 aan gas en veel CO2-uitstoot.”

Gaskraan gaat dicht

Het is een gegeven dat de overheid het gasverbruik wil verminderen en de gaskraan in Groningen dicht gaat. “Er zijn daarom ook subsidies beschikbaar. Voor een warmtepomp is stroom nodig, maar dat is goedkoper dan gas. Het mooiste is natuurlijk als je die stroom opwekt met zonnepanelen en daarbij ook andere energiebesparende maatregelen neemt. Maar ook zonder extra maatregelen is duidelijk dat een warmtepomp over de hele levensduur gezien nu goedkoper is dan het vervangen van de cv-ketel. Wij rekenen dat graag voor de klanten precies uit. In dit geval kreeg de klant ook nog eens subsidie en dat hebben we nog niet eens meegerekend als besparing.”

Warmtepomp hoeft niet altijd de grond in

De warmtepomp van de GGZ Schagen is geplaatst op het dak: “Ten onrechte denken veel ondernemers dat ze tegen hoge kosten de grond in moeten voor een warmtepomp. Bij nieuwbouwprojecten is dat vaak gunstiger omdat je meteen alles optimaal isoleert, maar in bestaande situaties volstaat een warmtepomp op het dak of zelfs gewoon op het maaiveld uitstekend. Nieuwe gebouwen zijn zo goed geïsoleerd dat er meer behoefte is aan koelen dan aan verwarmen. Daarvoor zijn installaties in de grond geschikter. Wij adviseren daar graag over en ook welke investering het snelste kan worden terugverdiend. Het hybride systeem dat wij aan de GGZ hebben geleverd, is geschikt voor de meeste bestaande bedrijfspanden in West-Friesland. Het kan gewoon worden aangesloten op de bestaande cv-installatie en radiatoren. Met als groot voordeel dat het relatief goedkoop is.”

Voor Barend Schermer is verduurzamen geen hol begrip: “Wij zijn ervan overtuigd dat onze installaties een bijdrage kunnen leveren aan het verduurzamen van alle gebouwen in Noord-Holland. Dit wordt mogelijk gemaakt door onze betrokken collega’s die excelleren in kwaliteit en service. De  werkzaamheden worden uitgevoerd met een strakke en transparante planning tegen de hoogste kwaliteitsnormen. Met warmtepompen loopt de semioverheid voorop. Wij zien het als onze missie ervoor te zorgen dat het bedrijfsleven niet achterblijft. Ondernemers besparen daarmee geld en duurzaamheidslabels zijn ook nog eens goed voor de waarde van het vastgoed. Ook als er nog geen opdracht is verstrekt denken wij mee. In die zin zijn wij een echt Westfries familiebedrijf dat altijd kijkt naar de lange termijn en de klanten nooit in de kou laat zitten.”

Na de drank volgde de cv-installatie

Schermer Installatietechniek is een begrip in heel West-Friesland en ver daar buiten. De ondernemersfamilie Schermer is bekend geworden van de distilleerderij die onder meer de heerlijke, ambachtelijke Schermer Jenever produceert. Barend Schermer benadrukt dat het bedrijf waar hij de leiding over heeft echt een andere tak van de familie is. “Ik ben van de derde generatie die nu in de installatietechniek zit, het is toeval dat de natte drankentak onze buren zijn hier aan de Geldelozeweg. Hoewel we vroeger op de Kleine Noord ook al naast elkaar zaten. Mijn opa begon in 1951 en kreeg al vaak de vraag: ben je er nou eentje van de natte – de drankenhandel – of van de warme kant, de installatietechniek? Hij kwam uit een gezin van 12 kinderen. Een paar broers gingen de drankenhandel in, dus die tak was vol. Zijn broers en vader hebben hem toen geholpen om dit installatiebedrijf te starten. Overal waar de drank werd geleverd, kwam later mijn opa de cv-installatie aanleggen. Laten we zeggen dat Schermer in alle opzichten warmte leverde: voor de binnen- en de buitenkant.”

Schermer hield ook rekening met onze bewoners

Ruud Laas is als teamleider verantwoordelijk voor de techniek binnen de GGZ Noord-Holland-Noord en was bij de installatie van de warmtepomp het eerste aanspreekpunt voor leverancier Schermer: vanaf de aanbesteding tot aan de uitvoering. “Ik ben verantwoordelijk voor al het onderhoud en alles wat met technische zaken samenhangt, dus ook de installaties, voor alle locatie van de GGZ. In het pand Geestercogge in Schagen was de cv-installatie aan vervanging toe. Het gebouw is in gebruik als kliniek en behandellocatie voor onze cliënten, er verblijven dus altijd mensen. Technische ingrepen moeten dus met beleid gebeuren, want je wilt niet dat mensen zonder verwarming en warm water komen te zitten. Omdat wij elke kans aangrijpen om te verduurzamen hebben wij ons goed laten adviseren over welke mogelijkheden er waren om de cv-ketel te vervangen. Daar is uitgekomen dat het mogelijk was om over te schakelen op een warmtepomp, maar dat vergde een grote investering waarmee wij wel het gasverbruik met 65% procent konden verminderen. Daar staat tegenover dat stroomkosten iets omhoog zouden gaan. Netto besparen wij op de locatie Geestercogge 17.000 euro per jaar. Genoeg om de investering in vijf terug te verdienen. De warmtepomp is op het dak geplaatst, vlakbij het ketelhuis. Schermer is voor ons geen onbekende partij, maar al jaren een betrouwbare partner en leverancier. Ze hebben meer complexe klussen voor ons geklaard. Het was voor ons dan ook geen moeilijke keus om deze uitdagende opdracht aan hen te gunnen. Daar hebben we geen spijt van. Uit metingen is gebleken dat we de besparingen ook echt halen. En bij het werk is de overlast voor onze cliënten en bewoners tot een minimum beperkt en dat is een hele knappe prestatie.”

Meer weten?

Er valt technisch nog heel veel te vertellen over de warmtepompen van Schermer. Kijk op de website of neem contact op om te weten hoe er met de gaskraan dicht geld kan worden bespaard: https://www.schermerbv.nl/

Bron: Westfriese Zaken editie 6 2019