Wanneer je emissiearm wilt bouwen, zijn circulaire bouwmaterialen onmisbaar. Dat begint met het dusdanig slopen van panden dat de vrijkomende grondstoffen weer elders ingezet kunnen worden. Provincie Noord-Holland en Circulair Westfriesland zetten samen grote stappen op dit gebied.

In januari ondertekenden 37 partijen de circulaire sloopdeal Noord-Holland Noord. Zij zegden daarin toe voortaan circulair te slopen. Dat wil zeggen dat sloopmaterialen worden geoogst voor hergebruik in (nieuw)bouwopgaven. Inmiddels zijn er al dertig circulaire sloopprojecten in voorbereiding of al afgerond. “Circulair slopen wordt langzaam maar zeker de norm”, constateert Barbara Harskamp tevreden. Barbara is coördinator van Circulair Westfriesland, een van de drijvende krachten achter de deal.

Zestig circulaire bouwmaterialenketens
Circulair slopen wordt pas echt aantrekkelijk als je inzicht krijgt in het vervolg. Hoe kunnen de geoogste bouwmaterialen verwerkt worden? Daarvoor zijn nu meer dan zestig circulaire ketens in beeld gebracht. “Als je als opdrachtgever de sloopmaterialen naar deze ketens toeschrijft, weet je zeker dat ze hoogwaardig worden teruggebracht, vaak met certificering, zodat ze voldoen aan het Bouwbesluit”, zegt Fanuauw Hoppe, ketenaanjager circulaire bouw van Provincie Noord-Holland.

Er is ook een dashboard ontwikkeld waarin zichtbaar is welk materiaal in welke hoeveelheid bij geplande sloopprojecten in de regio vrijkomt. Het helpt specialisten die bouwmaterialen opwaarderen en terugbrengen in de bouwketen om voorbereid te zijn op het aanbod dat op hen afkomt. En opdrachtgevers van sloop- en renovatieprojecten weten beter bij welke partijen ze hun materialen kunnen inleveren.

Een gezonde bouwsector

Nu het veld van circulair bouwen steeds verder ontgonnen wordt en de instrumenten er zijn om de juiste stappen vooruit te zetten, haken steeds meer partijen aan. Het zorgt voor een netwerk waarin gemeenten, ondernemers en kennisinstellingen kennis en ervaringen uitwisselen en samenwerken aan projecten.

Barbara en Fanuauw willen die energie en enthousiasme vasthouden. De komende tijd is hun inzet erop gericht dat de afspraken over circulair bouwen ook daadwerkelijk worden verankerd in de praktijk. Barbara: “Bovendien werken we aan een gezamenlijk kennis- en innovatieprogramma voor de circulaire bouw. Hiermee ondersteunen we ondernemers bij het ontwikkelen van technieken en oplossingen, zodat circulair bouwen de standaard wordt. Door met elkaar te leren en te vernieuwen, kunnen we voorop lopen in de transitie naar een gezonde bouwsector.”

Bouw je graag mee aan de circulaire bouwtoekomst? Sluit je dan aan bij het sloop- en bouwnetwerk in Noord-Holland Noord. Neem voor meer informatie contact op met Barbara Harskamp via e-mail: info@circulairwestfriesland.nl