REGIO – Bedrijven gaan niet altijd zorgvuldig om met de persoonsgegevens van hun werknemers. Dit blijkt uit een reeks onderzoeken van het College bescherming persoonsgegevens bij verschillende organisaties. Naar aanleiding hiervan publiceert het CBP op de internationale Dag van de Privacy ‘do’s & dont’s’ voor bedrijven en hun werknemers.

Op de website van het CPB kun je een drietal documenten vinden met ‘do’s & don’ts’. In de documenten worden onder andere tips gegeven over cameragebruik op de werkvloer, screening op internet & social media en over de privacy rechten van zieke werknemers.

‘In deze tijden van hoge werkloosheid zijn werknemers nog meer dan anders afhankelijk van hun werkgever. De werkplaats is echter geen vrijplaats, het grondrecht op de bescherming van persoonsgegevens geldt ook op de werkvloer,’ aldus Jacob Kohnstamm, voorzitter van het CBP.

Het afgelopen jaar ontving het CBP zo’n 900 signalen die te maken hebben met de verwerking van persoonsgegevens in de arbeidsrelatie. Het toenemende aantal signalen was al eerder reden voor het CBP om een aantal onderzoek te starten. De onderzochte bedrijven gingen op diverse punten in de feit. Een aantal organisaties verwerkte in strijd met de wet medische gegevens van werknemers. Een ander bedrijf maakte gebruik van of beveiligingscamera’s om het personeel te controleren terwijl dat in die situaties niet was toegestaan. Tot slot bleek een werkgever zijn medewerkers te verplichten deel te nemen aan social media.