De 706 Seating Group, gevestigd op bedrijventerrein Zevenhuis, heeft de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar hoe het zijn producten kan verduurzamen. Inmiddels zijn bijna alle componenten van de stoelen gemaakt van gerecycled materiaal, inclusief de verpakking. Directeur Erik Kramers: “Ook ons initiatief ‘Payforuse’ past in onze duurzame plannen.”

De 706 Seating Group bestaat uit vijf bedrijven: Chairsupply, Spindl, BenCamp, Sit-On en Sit and Move. Elk merk heeft eigen unieke modellen, karakter en doelgroep. Er wordt – via dealers – geleverd in maar liefst 28 landen wereldwijd. “We praten over 100.000 bureaustoelen per jaar en een minstens zo groot aantal aan bezoekers- en vergaderstoelen die geschikt zijn voor kantoor, horeca en thuis. Om onze CO2-uitstoot te beperken zijn we ook een samenwerking aangegaan in Italië. Deze producten komen per trein.” En deze keuze was nog maar de start voor wat betreft de duurzame ambities van het bedrijf.

Drang naar innovatie

Het portfolio van de 706 Seating Group bestaat, om in de woorden van Kramers te spreken, uit een range van de goedkopere snackbarstoel tot en met zeer hoogwaardige 24-uursstoelen in leer. “Hoe kunnen we de duurzaamheid vergroten, was de vraag die we onszelf stelden. We hebben al vele jaren geleden goed gekeken naar hoe we nu zo’n stoel opbouwen, met een kruisvoet, een gasveer, een houten zitting, waarop foam met stof is verlijmd. Dat kon anders. We produceren nu zo dat alle afzonderlijke onderdelen en materialen recyclebaar zijn. De stof bijvoorbeeld, is doordat het niet meer wordt verlijmd, eenvoudig vervangbaar of te herstellen. De zitting, voorheen van Fsc-hout, kan nu worden vervaardigd van 100% gerecyclede kunststof met dezelfde kwalitatieve eigenschappen.” De drang naar innovatie levert niet altijd direct resultaat op: “We hebben onderzocht hoe we olifantengras kunnen gebruiken als zittingmateriaal. Tot nu toe voldoet het nog niet aan onze verwachtingen, maar we hebben een fabrikant gevonden die dit verder gaat ontwikkelen. Ondertussen kunnen we een aantal producten wel al uitrusten met foam van oude matrassen. Dit is al zo ver doorontwikkeld dat we beschikken over een constante kwaliteit in verschillende hardheden.”

Zitten op plastic flessen

Kramers is ook trots op de samenwerking met Woven Bottles (www.wovenbottles.com). Dit bedrijf vervaardigt hoge kwaliteit meubelstoffen van plastic flessen. “Voor één stoel is van 25 flessen garen gesponnen, dat wordt verwerkt in fijne, zachte en slijtvaste meubelstof. En dat voor een schijntje meerprijs.” En zo maakt 706 Seating Group het verschil, en het einde is nog niet in zicht. “Kijk naar ons initiatief PayforUse (www.payforuse.com). Ondernemers en werkgevers kunnen via onze dealers bureaus en bureaustoelen bestellen in abonnementsvorm. Ideaal als er vaak op projectbasis wordt gewerkt.” Het maakt hierbij niet uit of de stoel of werkplek, voor zeven dagen of drie maanden wordt gehuurd. Wordt besloten de stoel te behouden, dan wordt alleen de restwaarde in rekening gebracht.

Bewust kiezen voor revitalisatie met Re-Use

Tot slot, om het duurzame plaatje te completeren, heeft de 706 Seating Group twee jaar geleden de stoute schoenen aangetrokken: “Als we stoelen afleveren, dan nemen we de oude mee terug met dezelfde logistieke handeling. Zo zit de gebruiker nooit zonder, of juist met twee stoelen. Niet alleen ons eigen product, nee, álle stoelen. Wij kijken ze na en vervangen wat nodig is. We stomen de bekleding, contoleren en smeren de bewegende onderdelen, en herstellen eventueel de stof in ons bescheiden naaiatelier. Is een stoel écht aan het einde van zijn leven, dan gaan alle afzonderlijke materialen als een monostroom van afvalstoffen zo veel mogelijk terug de cirkel in. Vaak is het daardoor geen afval, maar alsnog een grondstof. Zo proberen we aan een veranderende vraag vanuit de markt tegemoet te komen. Er is een steeds grotere doelgroep die bewust kiest voor een gerevitaliseerde stoel. Wij blijven ons best doen in een wereld die hier langzaamaan rijp voor is.”

Zie ook www.706online.com.