Een succesvol bedrijf runnen is meer dan alleen verkopen. Een goede sfeer creëren en gemotiveerd personeel bepalen mede het succes. Zeker in deze onzekere tijd kunnen werknemers af en toe wel wat motivatie gebruiken. Want gemotiveerd personeel, is personeel dat presteert.   

Zorg voor een goede sfeer
Door een goede werksfeer te creëren voelen werknemers zich comfortabel. Uiteraard werkt het prettig als alle apparaten en middelen aanwezig zijn om de werkzaamheden uit te voeren. Genoeg papier op voorraad, een snelle printer en een goede internetverbinding zorgen voor dat extra beetje comfort. Daarnaast is het belangrijk dat je goed weet wat je werknemers belangrijk vinden. Onvrede en spanningen signaleren en deze zo snel mogelijk proberen op te lossen.

Stel haalbare doelen
Als er iets demotiverend werkt, dan zijn het wel doelen die niet behaald kunnen worden. Zadel je personeel niet op met onrealistische doelen, maar stel duidelijke en haalbare doelen. Stapelt het werk zich op, zonder dat er ook maar iets af komt? Stel dan subdoelen, zodat het voor je werknemer overzichtelijk blijft.

Betrek werknemers bij beslissingen
Wanneer werknemers worden betrokken bij belangrijke beslissingen, werkt dit motiverend. Als werknemers weten wat er leeft, kunnen zij met goede ideeën komen. Laat medewerkers meedenken en luister naar hen. Samen kom je altijd tot andere inzichten. Uiteindelijk bepaal jij welke knopen er worden doorgehakt. Maar het werkt altijd motiverend als er goede ideeën zijn aangedragen die daadwerkelijk uitgevoerd kunnen worden.

Geef feedback van de klant door
Wanneer een klant niet tevreden is over een bepaalde opdracht, krijgt de betreffende medewerker dit meestal wel te horen. Maar als een klant juist enorm tevreden is, is dit voor de werknemer juist motiverend om te horen.

Doe iets extra’s
In een werkomgeving, waar naast werken ook tijd is voor plezier, zijn werknemers vaak bereid om de handen extra uit de mouwen te steken wanneer dat nodig is. Door een klein presentje te geven met verjaardagen. Na een drukke week een vrijdagmiddagborrel te organiseren. Of door je werknemer, na een week hard werken, een uurtje eerder naar huis te sturen.