Van Paassen Chrysanten heeft een slim energiesysteem ontwikkeld. FishFlow Innovations bouwt hoog rendement vijzels voor poldergemalen. Beide bedrijven dragen zo bij aan een belangrijke maatschappelijke opgave: zij ontlasten het stroomnet. Het heeft ze de Duurzaam Ondernemen Award 2024 van Gemeente Medemblik opgeleverd. De Duurzaam Ondernemen Award werd uitgereikt op de Dag van de Ondernemer tijdens een bijeenkomst van de Ondernemers Federatie Medemblik. Het thema dit jaar was actueler dan ooit: netcongestie. Fred van Paassen (Van Paassen Chrysanten) en Gerard Manshanden (FishFlow Innovations) zijn ooit een duurzame weg ingeslagen, voordat dit een probleem werd. Maar door energiezuinig te ondernemen, hebben zij absoluut een aandeel in de oplossing. Gevoel voor hoog rendement In de kassen van Fred van Paassen in Andijk is in de loop van de jaren een uitgebalanceerd energiesysteem ontstaan met een warmtekrachtkoppeling, zonnepanelen en aardwarmte. “Dat is zodanig verbonden met het elektriciteitsnet dat onze energiecentrale extra stroom kan leveren als er – tijdelijk – een tekort is, maar ook extra stroom kan afnemen als het net overbelast is. Dan laten we bijvoorbeeld de ledverlichting harder branden”, vertelt Fred van Paassen. “Dat wordt automatisch aangestuurd.” “Juist die uitwisseling vind ik mooi. Je helpt echt mee met congestiemanagement”, vult wethouder Harry Nederpelt van gemeente Medemblik aan. Van Paassen Chrysanten won de award in de categorie ‘duurzame onderneming’. FishFlow Innovations uit Medemblik deed dat in de categorie ‘duurzame innovatie’. Hun waterpompsystemen zijn niet alleen visveilig, maar leveren ook een heel hoog rendement. “De hoeveelheid water die onze vijzels verplaatsen met één kilowattuur energie is wereldwijd ongeëvenaard, durf ik te zeggen”, aldus Gerard Manshanden. Wat is het geheim van deze smid? “Daar wil ik niet teveel over kwijt. Ik wil mijn concurrenten niet wijzer maken dan ze al zijn. Laat ik het zo zeggen: ik heb gevoel voor dit soort zaken.” Woestijnen vergroenen Zowel Fred als Gerard zijn nog niet klaar met duurzaam ondernemen. Fred ziet kansen om warmte uit zijn eigen kas te oogsten en op te slaan voor gebruik in de winter. Gerard is serieus bezig met een techniek om van zoutwater, zoetwater te maken. “Het moet mogelijk zijn om overal in de wereld genoeg water te krijgen. Woestijnen laten vergroenen, waarom niet?” “Als we dat vanuit Medemblik voor elkaar gaan krijgen, staan we echt op de kaart”, lacht Harry Nederpelt.