HOORN – 14 juni 1615 begonnen Willem Cornelisz Schouten en Jacob LeMaire met hun schepen De Eendracht en De Hoorn een zoektocht naar een alternatief voor Kaap de Goede Hoop en de Straat Magellaan, die voorbehouden waren aan schepen van de Vereenigde Oostindische Compagnie. Op 29 januari 1616 vonden zij hun alternatief, bij het uiterste puntje van Chili. Het bebergde stuk land dat ze passeerden vernoemden zij naar hun thuishaven en Kaap Hoorn werd gesticht.

Dit jaar wordt in Hoorn het jubileum van de ontdekking van Kaap Hoorn gevierd. Het hele jaar tot begin 2016 staat bol van de evenementen en initiatieven in het thema van zee, historie en cultuur. Zo vindt in de nacht van 13 op 14 juni het event NachtKapers plaats. Tijdens deze avond kapen culturele instellingen, theatermakers, muzikanten, bedrijven en inwoners  van Hoorn voor één nacht de stad en nemen zij de bezoekers mee langs een prachtige geschiedenis. De coördinatie rondom deze festiviteiten ligt in handen van productieburo Zorro. Eerder sprak Westfriese Zaken met Gerben Bakker van productieburo Zorro over de geplande festiviteiten.

Website
Vanaf heden is de website www.kaaphoorn400.nl in de lucht. De website is een platform voor iedereen die betrokken is bij het project of die er graag meer over wil weten.