Het is september, de dagen worden korter en langzaam kouder en dat betekent dat de verwarming weer aan moet. Vroeg of laat. En dat is niet meer zo ‘gewoon’ als het ooit was, met de huidige gasprijzen. Ons gasbewustzijn is meer dan ooit aangewakkerd. Maar wat kun je doen? Hoe kun je gas besparen of, nog beter: hoe kom je ervan af?

Het klinkt allemaal zo makkelijk: even van het gas af. Maar iedereen met een bestaand pand, of dat nu een woning is of een bedrijfspand, weet dat het geen kwestie is van de gaskraan afsluiten en doorgaan. Het vraagt inspanning en vooral investering. Maar daar krijg je dan wel heel veel voor terug. Een lagere energierekening, bijvoorbeeld!

Energiebesparingsplicht

De overheid heeft besloten dat in 2050 alle woningen en bedrijfspanden van het aardgas af moeten zijn. Dat betekent dat je in de komende jaren moet verduurzamen of overstappen naar een ander soort gas. Daar bovenop geldt de besparingsplicht. Ondernemers zijn verplicht alle energiebesparende maatregelen te nemen die je binnen 5 jaar kunt terugverdienen. Heb je een kantoorpand? Dan moet je vanaf 2023 minimaal energielabel C hebben. Dat betekent dat je een primair fossiel energiegebruik van maximaal 225 kWh per m2 per jaar mag hebben. Voldoe je daar niet aan? Dan mag je het pand per 1 januari niet meer als kantoor gebruiken en riskeer je een boete. Heb je vragen over je energielabel of wat je in jouw specifieke situatie het best kunt doen, dan kun je contact opnemen met een gespecialiseerd bedrijf.

Gasloos is de toekomst’

Het kantoor van Installatiebedrijf Visser uit Twisk werd in 2015 al gebouwd zonder gasaansluiting. Dick Visser: ‘Dat was een bewuste keuze. Gasloos is de toekomst. Dat hadden ze 20 jaar geleden al moeten aanmoedigen. Als je er vanaf het begin rekening mee houdt, is het goed te doen. We hebben goede isolatie, een WTW (warmteterugwinning) systeem en 13 zonnepanelen. Het WTW-systeem kan verwarmen én koelen. In de kantine en opslag hebben we onlangs de oude CV-ketel eruit gesloopt, vloerverwarming aangelegd en een warmtepomp aangesloten. Het is een investering, maar je verdient de kosten heel snel terug en dan bespaar je iedere dag weer. En met onze eigen ervaring kunnen we onze klanten nóg beter adviseren.’

Laagdrempelig gas besparen

Nieuwbouw is tegenwoordig standaard gasloos, maar voor een bestaand pand zijn er gelukkig volop kansen. Barend Schermer van Schermer Installatietechniek erkent dit. “We hebben er één van de speerpunten van gemaakt binnen ons bedrijf. Je kunt er ook niet omheen, met de nieuwe norm van energielabel C per 1 januari aanstaande. En met de huidige gasprijzen wil je ook wel een andere oplossing. Wat we vaak doen is een lucht-water warmtepomp toevoegen aan de bestaande installatie. Dit is een soort tussenoplossing. De traditionele ketel warmt het water in de radiatoren op tot 80o C. Daar is de isolatie van veel bestaande panden ook op gebaseerd. Een warmtepomp warmt echter maar op tot 40o C. Door ze te koppelen haal je 80% van de behoefte uit de warmtepomp. Zakt de buitentemperatuur onder de 5/6 graden, dan kan de combiketel dit opvangen. Zo verbruik je op jaarbasis veel minder gas.”

Kortere terugverdientijd

Wil je nog een stap verder, dan kun je het pand helemaal isoleren. “Dan isoleer je het van de vloer tot en met het dak. Dan kun je volstaan met alleen een warmtepomp en ben je helemaal van het gas af. Voor een warmtepomp moet wel een laagtemperatuur afgiftesysteem, zoals vloerverwarming worden aangelegd. Een belangrijke aanvulling op deze maatregel is het plaatsen van zonnepanelen. De warmtepomp verbruikt veel stroom en op deze manier compenseer je dat. Bovendien verdien je de investering in zonnepanelen tegenwoordig heel snel terug. Wij zagen dat bij de GGZ in Schagen. Hier hebben we een warmtepomp geïnstalleerd in combinatie met zonnepanelen. Deze investering hebben ze binnen vijf jaar terugverdiend. En vervolgens profiteren ze nog jaren van lage energiekosten.”

Wat kun jij doen?

Een installateur, zoals Schermer, kan je meer vertellen over de kansen voor jouw pand. Zij kunnen doorberekenen wat je zou besparen, hoe snel je je investering terugverdient en of je recht hebt op subsidies. Zo kun je met een goed gevoel van het gas af. Vol gas of steeds een beetje minder!

Quick wins

Direct energie besparen? Dat kan al vrij eenvoudig met een paar relatief kleine ingrepen.

Plaats tijdschakelaars

Wanneer je tijdschakelaars plaatst op verlichting, maar vooral ook ventilatie- en stookinstallaties, verwarm je niet onnodig je pand buiten werktijden. Er zijn zelfs systemen die automatisch verbruikers uitschakelen zodra de laatste persoon het pand verlaat. Als er niemand binnen is, heb je tenslotte geen verwarming, verkoeling of licht nodig!

Voorkom tocht

Maak gebruik van tochtstrips bij ramen en deuren, plaats een deurdranger wanneer veel mensen in- en uitlopen of doe je deuren standaard dicht, met een sticker op de deur dat je wel open bent, maar rekening houdt het milieu. Scoor je meteen weer green points!

Verwarm bewust

Gaat de verwarming weer aan? Ontlucht dan eerst alle radiatoren. Zet de verwarming 1 graad lager dan je normaal zou doen en neem een trui of vest mee. Stel je klokthermostaat (of je eigen timer) zo in dat je een uur voordat je het pand verlaat, de verwarming vast laag zet.