De energiekosten stijgen dit jaar enorm! Hoe maak je als kleinere ondernemer of organisatie de overstap naar schone energie en minder energieverbruik? En hoe gaat u dit financieren? De gemeente Hoorn helpt ondernemers op weg met gratis advies en een lening met gunstige voorwaarden uit het energiefonds.

Energiefonds

Veel MKB bedrijven en instellingen willen graag op hun energiekosten besparen. Ze weten best dat dit over het algemeen een rendabele investering is. Het komt er echter vaak niet van omdat tijd en kennis ontbreekt. Maar ook omdat zij hun financiële middelen primair willen inzetten voor hun bedrijfsvoering. Met het Energiefonds wil de gemeente Hoorn deze belemmeringen wegnemen door te helpen bij het maken van een verduurzamingsplan én met de financiering.

Showband Hoorn geeft een goed voorbeeld

“Als vereniging moet je altijd goed op de kleintjes letten”, weet penningmeester Cees Guigelaar van Showband Hoorn als geen ander. “De energierekening was voor ons een belangrijke kostenpost. We hebben dan ook een aantal maatregelen genomen om deze terug te brengen. Een energiezuinige kachel, LED verlichting en zonnepanelen. Aantrekkelijke investeringen omdat de terugverdientijd veel korter is dan de levensduur. Alleen, het geld moet er wel zijn en de liquiditeit van de vereniging moet ook op orde blijven. In de krant las ik over het Energiefonds van de gemeente Hoorn. Uit dit fonds hebben we op een eenvoudige manier, zonder allerlei voorwaarden, een lening kunnen afsluiten tegen een heel aantrekkelijke rente. Hierdoor was het voor onze vereniging haalbaar en verantwoord deze investering te doen. Een mooie regeling waarmee veel bedrijven en verenigingen hun voordeel kunnen doen”.

Energiebesparingsplicht

Voor een aantal bedrijven geldt een energiebesparingsplicht. Dit zijn bedrijven die meer dan 50.000 KWh elektriciteit en/of 25.000 m3 gas verbruiken. Het bedrijf is dan verplicht om energiebesparende maatregelen, met een terugverdientijd van 5 jaar of minder, te nemen. Op zich een aantrekkelijke terugverdientijd. Maar het vraagt wel een investering. Ook voor deze bedrijven is het Energiefonds in het leven geroepen. Hiermee worden deze bedrijven geholpen om aan hun verplichtingen te kunnen voldoen.

Het energiefonds in het kort:
• Lening tot maximaal € 50.000.
• De lening is maximaal 75% van de investering.
• Looptijd 5, 10 of 15 jaar.
• Rente maximaal 2%, 2,5%, 3% en soms zelfs lager.
• Laagdrempelige voorwaarden: geen zekerheidsstelling of afsluitkosten, aflossing met maandelijkse incasso, boetevrij vervroegd aflossen.

Meer informatie en aanvragen

Voor meer informatie en aanvragen kunnen ondernemers direct contact opnemen met fondsmanager Nico Meester via 0229 252200 of e-mail energiefonds@hoorn.nl. Op www.hoorn.nl/energiefonds staat meer informatie over de lening, voorwaarden en erkende besparingsmaatregelen per bedrijfstak.