REGIO –  De schilders en de procesindustrie kunnen aan de slag met hun sectorplan. In het plan voor de schilders wordt in totaal zestien miljoen euro uitgetrokken en voor de procesindustrie ongeveer twintig miljoen. Minister Asscher legt 8 miljoen euro bij het schildersplan en 10 miljoen euro bij het plan van de proces industrie. Dit maakte minister Asscher vandaag bekend.

Het geld is voornamelijk bedoeld voor (om)scholing van medewerkers en de begeleiding van ontslagen werknemers naar nieuw werk.

Tekort personeel
Door de crisis is er minder werk in de schilderbranche. Maar door de vergrijzing en een forse daling van de instroom van jongeren wordt over ongeveer vier jaar een groeiend tekort aan werknemers verwacht. De procesindustrie heeft tot aan 2020 jaarlijks ongeveer 3500 vakmedewerkers op MBO-niveau nodig. Jaarlijks zijn er zo’n 2200 chemisch en procestechnische vakmensen tekort. Ook op HBO en WO zijn er nieuwe medewerkers nodig.

In totaal heeft minister Asscher 600 miljoen euro uitgetrokken voor de diverse sectorplannen. Tot eind 2013 zijn er 35 plannen ingediend. De overige plannen worden beoordeeld en krijgen binnenkort duidelijkheid.