Bij Polytechniek B.V. komen de vragen van klanten binnen: hoe zit het met de ventilatie in relatie tot corona? Zijn de bestaande systemen veilig genoeg voor medewerkers en klanten? Op landelijk niveau is veel overleg geweest met de collega’s in het vak en de brancheorganisatie TVVL. Corona vereist wel degelijk een andere benadering van de ventilatie.

Ventilatie is een actueel onderwerp voor bedrijven, horeca, zorginstellingen en scholen. John Kunis, accountmanager bij Polytechniek, merkt dat klanten een beetje nerveus zijn: “Het belang van een verbeterde luchtkwaliteit is nog duidelijker geworden met de huidige pandemie. In het algemeen kunnen we zeggen dat het verhogen van de ventilatiehoeveelheden met buitenlucht wordt aanbevolen en recirculatie moet worden vermeden.”

Virusdeeltjes overbruggen meer dan 1,5 meter

Dat virusdeeltjes via ventilatiesystemen verspreid kunnen worden, blijkt uit een recent Amerikaans onderzoek in een ziekenhuis. De hoogste concentraties virusdeeltjes in een ruimte met geïnfecteerden zijn gevonden op de afvoerroosters. Dit betekent dat virusdeeltjes worden afgezogen. Dit blijkt ook uit ander onderzoek: één geïnfecteerde persoon in China bezocht een restaurant, waar de ventilatie minimaal was. Hij heeft meerdere andere mensen besmet, ondanks de gehouden afstand en het vermijden van onderling contact. Virusdeeltjes zijn ook over een grotere afstand dan 1,5 meter aanwezig.

Natuurlijke ventilatie: roosters en ramen open

Veel systemen in gebouwen zijn ontworpen om geur of CO2-concentratie tegen te gaan. “Ze voldoen aan het bouwkundig besluit, maar om coronaverspreiding tegen te gaan, is een andere benadering nodig. Een apparaatje neerzetten, is niet de oplossing. En de airco kan dan wel aan, maar heeft geen enkel luchtzuiverend effect.” Polytechniek biedt verschillende oplossingen. Allereerst de natuurlijke ventilatie: “Zet de roosters van de ramen of de ramen zelf open, voor een groter aandeel buitenlucht.”

Veiligheid waarborgen met mechanische ventilatie

Voor wat betreft mechanische ventilatie zijn er meerdere opties. “Bijvoorbeeld centrale afzuiging, eventueel met warmteterugwinning. Een praktisch apparaat, dat handmatig wordt bediend of automatisch ventileert. We hebben ook verschillende luchtzuiverende wand-, plafond-, vloer- en kanaalmodellen. Afhankelijk van inrichting in de ruimte kijken we met welk systeem u de veiligheid zo goed mogelijk kunt waarborgen.”

Het juiste klimaat voor mens en product

Polytechniek B.V. is installateur van A t/m Z en biedt oplossingen door levering en installatie van een compleet en zeer breed pakket aan diensten. Hierdoor is alles goed op elkaar afgestemd. Denk aan installaties op gebied van koeling, warmtepomp, verwarming, elektrotechniek, meet- en regeltechniek en water- en luchtbehandeling. De 24-uur storingsdienst garandeert u de snelst mogelijke service op alle vakgebieden. Voor meer informatie, bel 0228-545454 of kijk op www.polytechniek.nl.