REGIO – Ondernemers zijn erg ontevreden over het beleid met het kabinet-Rutte-Asscher. Het kabinet krijgt een rapportcijfer van 4,9. Premier Rutte krijgt een 5,4. Met name over de hoge belastingdruk, het lage consumentenvertrouwen en de overmaat aan regels zijn de ondernemers ontevreden. Dit meldt ondernemersorganisatie VNO-NCW dat onderzoekt deed onder 471 ondernemers.

De ondernemers zijn wel tevreden met de verbeteringen op het gebied van infrastructuur en bereikbaarheid, criminaliteitsbestrijding en het buitenlandbeleid. Maar al met al zijn de ondernemers somber. Meer dan 80 procent is ontevreden over de inzet van het kabinet als het gaat om het verminderen van bureaucratie en regels. Ook over het herstel van het consumentenvertrouwen is zo’n 80 procent ontevreden. Daarnaast wordt volgens 83 procent van de ondernemers de hoge belastingdruk niet goed aangepakt.

Politieke voorkeur
Uit het onderzoek blijkt tevens dat de ontevredenheid van de ondernemers zich vertaalt in politieke voorkeuren. Bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen stemde van de ondernemers 65 procent op de VVD. Op D66, die volgde na de VVD, werd door 12 procent van de ondernemers gestemd. Als derde volgde met 11 procent van de stemmen CDA. Als er op dit moment verkiezingen gehouden zouden worden, zouden de grootste ondernemerspartijen, met beide 25 procent van de stemmen, VVD en D66 zijn. Vlak daarachter zou het CDA komen, met 20 procent van de stemmen. Bij de ondernemers komt de PVV, op dit moment op een na de grootste partij in Nederland, nauwelijks aan de pas. Slechts 3 procent van de ondernemers geeft aan op deze partij te willen stemmen.

Dijsselbloem populairst
Ook over de ministers hebben de ondernemers een mening. Minister Jeroen Dijssselbloem (Buitenlandse zaken) komt met een 6,6 als meest populair uit de bus. Daarna volgen Edith Schippers, Frans Timmermans en Melanie Schutz. De minister van Economische Zaken, Henk Kamp, scoort een 5,8. Het slechts scoren Ronald Plasterk en Stef blok, deze scoren respectievelijk een 5,1 en 4,9.