REGIO – Ondernemers hechten veel belang aan de Nederlandse deelname aan de Europese Unie en de invulling hiervan. Maar liefst 96% van de ondernemers is van plan om op 22 mei te stemmen. Dit blijkt uit een onderzoek van opinieblad Forum onder zo’n 500 ondernemers. Het is de hoogste score sinds deze enquête voor het eerst werd gehouden (1999).

30 procent van de ondernemers vindt het belangrijk, en 60 procent zeer belangrijk, dat Nederland deel uitmaakt van de Europese Unie. Ook het voeren van de euro als munteenheid vindt het grootste deel van de ondernemers belangrijk, slechts vijf procent vindt dit onbelangrijk.

Niet verder uitbreiden
Ondernemers staan minder open voor verdere uitbreiding van de Europese Unie. Van de vijf kandidaat-lidstaten (Turkije, Macedonië, IJsland, Montenegro en Servië), kan volgens de ondernemers alleen IJsland binnen een termijn van tien jaar toetreden. De ondernemers staan het minst open voor de aansluiting van Turkije, zo’n 60 procent vindt dat op dit moment geen goed idee. Dit terwijl in 2009 nog 67 procent vóór de toetreding van Turkije was.

Verdere integratie
Zo’n 60 procent van de ondernemers vindt dat de Europese integratie verder moet gaan, terwijl een kwart vindt dat de het inmiddels te ver is gegaan. Tussen 1999 en 2009 nam de wens tot verdere integratie steeds toe, nu vindt een deel van de ondernemers het blijkbaar genoeg.

Keuze al gemaakt
Opvallend is de ondernemers al weten op wie ze gaan stemmen.  Vijf jaar geleden twijfelde nog 40 procent van tevoren op wie ze willen stemmen, nu twijfelt slechts 14 procent. De VVD is met 26 procent van de stemmen favoriet. Daarna volgt de D66 met 20 procent van de stemmen.

Ga jij ook stemmen op 22 mei? Laat het weten via onze poll of laat een reactie achter!