Brood en banketbakkerij Otten is tot ver buiten Hoorn een begrip. Rein Otten bouwde met echtgenote Renske de bakkerij met vier winkels uit naar een bakkerij met zes winkels en een webshop plus bezorgservice. De liefde voor het bakken ging van de ene generatie over op de volgende. Net als de warme band met de klanten, het personeel en de adviseurs. ‘Zelfs de relatie met onze BDO-adviseurs ging over van vader op zoon.’

Achter de winkel aan de Koepoortsweg wordt zes nachten per week vers brood gebakken. De voorbereidingen beginnen al na middernacht. Het schitterende gebaksassortiment wordt met de hand vervaardigd. Zoetigheden, gist, meel, mengmachines, bakkersovens én de geur van écht ambachtelijk brood strelen alle zintuigen. Iedere ochtend om vijf uur keurt Rein de producten op kwaliteit.

In de bakkerskantine (oftewel het dagverblijf) ontmoeten we voor dit artikel eigenaren Rein en Renske en hun adviseurs, Joost Koopman en Jos Zomerdijk van BDO. Bij de koffie vertelt Rein over zijn bakkersleven. Opa Reinier Johan Otten begon in 1942 met de brood- en banketbakkerij Otten aan de Koepoortsweg, met één winkel. Vier zonen namen het later over en nu staat kleinzoon Rein met Renske aan het roer. ‘Het voelde na zijn overlijden raar om zonder mijn vader (Rein sr.) zelf alle beslissingen te nemen. Ik kreeg veel steun van BDO, mijn moeder Cilia en natuurlijk van Renske.’ ‘Dit bedrijf is (tegelijk met onze vier kinderen) ons leven’, valt Renske haar echtgenoot bij. ‘En ik ben er erg trots op. Ik zal nooit zeggen dat Otten van mij is.’ Ze voegt er lachend aan toe: ‘Maar Rein is natuurlijk wel van mij!’ Grappig weetje: de voorletters van de namen van de vier kinderen vormen ook weer de naam Rein (Rein, Evie, Ize en Nine).

Joost Koopman, vertrouwd adviseur van Otten en specialist Personeels en Salarisadministratie: ‘Rein stelt niet zomaar vragen. Hoe kan ik de loonkosten per winkel inzichtelijk krijgen? Die uitdaging gaan we dan samen aan. Er is nu één systeem voor het hele bedrijfsproces, tot aan de digitale dossiervorming en de vakantiedagen aan toe. Loopt iemands contract bijvoorbeeld af dan krijgt Rein automatisch een seintje. De combinatie met gegevens uit de financiële administratie zorgt vervolgens voor een compleet dashboard aan stuurinformatie. Enorm waardevolle informatie!’ Rein: ‘Bij mijn vader ging elk bonnetje door zijn handen. Met pakweg 60 man personeel gaat dat allang niet meer. BDO ondersteunt ons bij de hele bedrijfsvoering.’ Joost: ‘De personeelsplanning is  geautomatiseerd en zorgt ervoor dat de juiste mensen op het juiste moment in de juiste winkel staan.’ ‘En ik heb nu per winkel een overzicht van hoeveel uur erin zit en tegen welke kosten,’ vult Rein aan.

Jos Zomerdijk is strategisch adviseur en bij BDO landelijk verantwoordelijk voor de salarisverwerking: ‘Wij leveren maatoplossingen. Onze klanten kunnen altijd terugvallen op onze specialisten als er zich heel specifieke vragen voordoen. Dit geldt voor alle terreinen waar een ondernemer mee te maken kan krijgen: fiscaal, juridisch maar ook iets als een wet Poortwachter bij ziekteverzuim.’ ‘Die deskundigheid is geruststellend’, weet Rein, ‘Ik kan lezen en schrijven met Joost en Jos.’ Renske: ‘BDO is heel klantvriendelijk, net zoals wij dat willen zijn voor onze klanten. En dan begrijp je elkaar. Iemand nog een koekje bij de koffie?’

Meer informatie (en bestellingen!): www.bakkerij-otten.nl

Actualiteitendagen Loon- en Premieheffing 2019

De Adviesgroep Loon- en Premieheffing van BDO organiseert in 2019 voor het 17e achtereenvolgende jaar de Landelijke Actualiteitendagen. Een evenement waarin al het nieuws op personeelsgebied de revue passeert. Deze inspirerende kennisdag staat garant voor een schat aan informatie, handvatten en tips over loonheffingen, sociale zekerheid, arbeidsrecht, oudedagsvoorzieningen en loonkostensubsidies. Uiteraard wordt ook ruim aandacht besteed aan Prinsjesdag. Een must voor iedereen die met personeel te maken heeft! De inschrijving is nu geopend. Wanneer u zich vóór 1 juli 2019 inschrijft, profiteert u van de vroegboekactie en betaalt u slechts € 295 en € 195 voor elke volgende deelnemer.

Voor meer informatie en aanmelden: www.evenementenbdo.nl/actualiteitendagen-2019