Transformatie naar groenere leefomgeving

Van braakliggend bollenveld tot een groene ruimte waar kan worden gespeeld, gewandeld en gerecreëerd. Timo Smith en Barry Bimmerman zijn gespecialiseerd in het ontwerp, de uitvoering en het beheer van stadsnatuur en natuurspeelplaatsen. “Het mooiste is als bewoners zelf in ons ontwerp mee gaan zitten tekenen!” 

Het nieuwe mountainbikeparcours en de ruime speelweide in het dorp Zijdewind zijn een goed voorbeeld van het verschil dat Timo Smith en Barry Bimmerman van De Twee Heren uit Grootebroek kunnen maken. Al jaren lag dit voormalige sportveldje er verscholen en weinig uitnodigend bij. Tot De Twee Heren het gebied transformeerde tot een fraai natuurpark. Tim: “We hebben een mooie natuurspeeltuin aangelegd met geheime hoekjes, water, modder, muurtjes en tunnels. Door het park heen loopt een vast mountainbikeparcours. Dit parcours is mede mogelijk gemaakt door Rabobank. Het is heel tof om te zien dat dit nu een plek is waar het hele dorp samenkomt.”

Aandacht voor de natuur

De Twee Heren heeft een missie: het vergroenen van openbare ruimtes, speelplaatsen, schoolpleinen en recreatie- en bedrijfsterreinen. Barry: “We willen graag dat gebruikers meer aandacht voor de waarde en schoonheid van de natuur krijgen.” In hun ruime werkplaats, waar het team de laatste hand legt aan een aantal robuuste modderkeukens voor kinderen, ruikt het naar hout. Timo: “We werken zoveel mogelijk met natuurlijke, duurzame en hergebruikte materialen, onze projecten zijn in hoge mate circulair.” Die aanpak maakt hen een graag geziene relatie van huisbankier Rabobank. Dennis Ooteman, Accountmanager Bedrijven bij Rabobank: “Vanuit onze coöperatieve gedachte werken we samen met ondernemers aan oplossingen die de transitie naar een duurzame wereld stimuleren. We helpen deze twee nuchtere Westfriese ondernemers om toekomstbestendig te groeien. Met verschillende producten zoals Rabo Groen Lening en Rabo Electric, onderdeel van Rabo Lease, helpen we ondernemers zoals De Twee Heren om materieel te vergroenen en te investeren in duurzame en innovatieve projecten.”

Veel groen

Opdrachtgevers van De Twee Heren zijn gemeentes, scholen, bedrijven en recreatieparken. Barry: “We creëren een buitenruimte die de creativiteit en activiteit van de gebruikers bevordert. Veel groen, inheemse bomen en planten. We bouwen insectenhotels en stapelmuren om de biodiversiteit te vergroten en leggen een natuurlijk systeem aan voor opvang en afvoer van regenwater.” De landschapsarchitecten kunnen het traject van ontwerp tot en met uitvoering en onderhoud begeleiden. “Het liefst werken we meteen vanaf het begin nauw samen met de gebruikers. Dit vergroot niet alleen het draagvlak, maar zorgt ook voor een verantwoordelijkheidsgevoel voor de plek. Het leukste is als bewoners tijdens een overleg zelf in ons ontwerp mee gaan zitten tekenen!”, besluit Timo.