Deel twee van het Hoornse stadsstrand werd op 26 april 2024 geopend. Een memorabel moment, want Hoorn heeft nu het grootste aan een meer gelegen stadsstrand van Nederland. Dat biedt volop recreatiemogelijkheden voor inwoners en bezoekers, maar ook economische kansen voor ondernemers, aldus wethouder Arthur Helling. Ook Ellis Bosch, eigenaar van twee VVV-informatiepunten, ziet de meerwaarde. “Daar kun je als ondernemer nu al op inspringen.”

Het tweede deel van het stadsstrand biedt extra recreatiemogelijkheden. Een beachvolleybalveld, een voetbalveld, een uitkijkheuvel en 600 meter extra zandstrand bijvoorbeeld, plus aan het eind van het strand binnenkort nog een boten- en zwemsteiger. Met het mooie weer tijdens de meivakantie genoten al vele strandgangers van het nieuwe recreatiegebied. Zowel inwoners als bezoekers uit de regio weten het strand te vinden. En bij minder zonnige dagen is het gebied in trek als wandelbestemming en sportmogelijkheid.

Recreëren in Hoorn

“Een iconisch project”, zo noemt Arthur Helling het Hoornse stadsstrand. “Er wordt veel over gesproken, ook buiten Hoorn.” Nu al is het Hoornse stadsstrand bij NS Dagje Uit opgenomen in de lijst met fijnste plekken voor een frisse zomerduik. Als wethouder is hij blij met de mogelijkheden die het recreatiegebied biedt. “Jaren geleden bleek de noodzaak voor dijkversterking om droge voeten te garanderen aan Hoornse inwoners en aan de 1,2 miljoen mensen in het Noord-Hollandse achterland. Als gemeente zijn we toen in gesprek gegaan met het Hoogheemraadschap. Als we de dijk toch moeten versterken, kan dit dan gecombineerd worden met onze wens tot recreatie? We zien de behoefte om dicht bij de stad te recreëren. Zeker met de zomers van nu zoeken we graag het water op.”

Wens werd werkelijkheid

De wens van de gemeente werd werkelijkheid, vertelt Arthur Helling. “Het stadsstrand is aangelegd op de oeverdijk, een nieuwe zandige dijk die noodzakelijk is voor de dijkversterking. Hiermee zijn we verzekerd van droge voeten voor de komende 50 jaar én we hebben een geweldig recreatiegebied gecreëerd. Fantastisch dat het Hoogheemraadschap en de provincie Noord-Holland hebben willen meedenken en meewerken aan de kansen voor Hoorn binnen dit grootschalige dijkversterkingsproject: het voegt echt iets toe aan onze stad.”  

Bezoekers naar de stad

Hoorn komt met het stadsstrand weer met het gezicht naar het water te liggen, zoals de stad ooit ontstaan is. De wethouder benadrukt dat nog niet het hele project gerealiseerd is: aan een aantal zaken wordt nog gewerkt zoals het strandpaviljoen en de bruggen van de dijk naar het strand. In de loop van 2025 is het hele project klaar. “Het strand is nu al goed in gebruik, maar als alles klaar is, zal het nog meer bezoekers naar Hoorn trekken. Want waarom zou je naar Zandvoort gaan als je hier in de buurt woont, met zo’n mooi strand dichtbij?”

Dagje Hoorn

“Het levert het de stad ook economische kansen op,” benadrukt Arthur Helling. “Combinaties met de horeca bijvoorbeeld: na het strandbezoek ga je sneller in de stad wat eten of drinken, of even een boodschap doen. Juist omdat de binnenstad op loopafstand is. Maar het is ook een prachtig rolstoelvriendelijk wandelgebied. Door een positieve ervaring met het strand zullen mensen Hoorn zeker weer herontdekken als winkelstad. Ook voor de woningmarkt is een stadsstrand op loopafstand een voordeel, maar ik verwacht vooral dat het een dagje Hoorn aantrekkelijker maakt, zeker als volgend jaar het hele project klaar is. De toeristische bewegwijzering in de binnenstad is dan ook aangepakt. Een goed moment om het stadsstrand in onze stadspromotie flink aan te prijzen. Met een grootscheepse opening in 2025 zetten we Hoorn extra op de kaart.”

Ook voor Duitse toeristen

Toeristisch ondernemer Ellis Bosch verwacht dat het stadsstrand de aantrekkingskracht van de stad flink zal vergroten, zeker voor toerisme vanuit bijvoorbeeld Duitsland. “Deze doelgroep wil graag naar de kust en de Waddeneilanden, maar daar is veel drukte. Nu zie je hier voornamelijk nog veel mensen uit Hoorn zelf, zij pakken sneller dit strand in plaats van het schelpenstrandje. Maar ook vanuit de regio zal dit zeker bezoekers aantrekken: het is al snel drie kwartier rijden naar Egmond en aan de Noordzeekust is het altijd druk. Nu kun je op de fiets uit de regio deze kant opkomen. Als ondernemers kun je daar nu al op inspringen,” stelt ze. “Bijvoorbeeld door arrangementen aan te bieden. In je advertenties kun je de nieuwe hotspot ook alvast meenemen, zeker hotels en ondernemers in Hoorn en omgeving die gericht zijn op toeristen en dagjesmensen. Want deze prachtige stad heeft nu ook een prachtig strand – en niet zomaar een strand. Het is meteen het grootse stadsstrand van Nederland!”

Alles over het stadsstrand vind je op: strand.hoorn.nl