Regelmatig zet de redactie van Westfriese Zaken ondernemers in de spotlight door ze vijf prikkelende en interessante vragen te stellen. Deze keer is het de beurt aan Rob Baltus, uitbater van restaurant De Nadorst in Blokker.

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in het vak?
‘De horeca is in beweging. Denk maar aan de ontwikkelingen in het rookbeleid (straks ook niet meer op het terras), de alcoholleeftijd (van 16 naar 18 jaar), de gezondheid (minder vet & zout). Langzaam maar zeker gaat de gast de komende jaren bewust kiezen voor kwaliteit in plaats van “all you can eat” . Kleine gerechten met een hoge smaak en voedingswaarde. Voeding gaat steeds meer de plaats innemen van poeders en pillen, je bent wat je eet. Biologische natuurtuinbouw & lokaal gekweekte producten met herkomst herkenning. Steeds minder producten die de halve wereld over vliegen voordat ze op je bord belanden (foodmiles). Vooral beleving is belangrijk, onze slogan is niet voor niets; een sfeer die je moet proeven!’

Wilde je altijd al ondernemer worden?
‘Ondernemen werd ons thuis met de paplepel ingegoten, overal om je heen zag je mogelijkheden en kansen om het beter en slimmer te doen dan een ander. Onregelmatige werktijden, elke dag is een nieuw avontuur en geen moment van verveling. Als horecaondernemer sta je volop in het leven tussen de gasten. Van bruiloft tot overlijden en van jubileum tot geboorte. Nee, een 9 tot 5 baan en met de feestdagen “verplicht” bij de familie is niets voor mij. Laat mij maar samen met een opdrachtgever een “belevenis” maken waar nog lang over wordt nagepraat tijdens de verjaardagen en koffiepauzes. Ik vraag ook altijd aan mijn medewerkers, waar praten deze gasten morgen over, wat was de beleving? Wat was jouw bijdrage hieraan?’

Als je het over mocht doen dan?
‘Dan had ik 31 jaar terug met mijn toen moeilijke keuze tussen horeca of amusement toch voor amusement moeten kiezen. Ik weet nu wat de afgelopen jaren mij gebracht heeft in de horeca en ik ben bijzonder nieuwsgierig hoe het gegaan zou zijn als ik toch voor amusement had gekozen.  Was ik dan entertainer, bekende DJ/presentator of failliet op mijn 50ste en kabelsjouwer voor een
bekende band?’

Wat is het hoogtepunt geweest in je carrière?
‘Elke levensfase in je carrière heeft zo zijn eigen hoogtepunten, maar het introduceren van themafeesten 30 jaar geleden in De Nadorst was wel een klapper. Een rodeostier, schiettent, strobalen en doppinda’s op de vloer was in die tijd uniek. Bedrijven stonden in de rij voor dit spraakmakende concept, gevolgd door het “foute feest” waarvoor een aparte locatie was aangekocht in Wormer. Vanuit heel Nederland/Belgie kwamen 7 dagen in de week bussen vol met gasten die deze belevenis wilden meemaken. Maar ook een optreden in een uitverkochte sporthal voor 1500 man met René Froger en Sugar Lee Hooper en meer recentelijk de opening van ons nieuwe terras waar maar liefst 3 jaar ontwikkeling in zit, zijn hoogtepunten.’

Wat zijn je ambities?
‘Om de komende jaren spraakmakend te blijven ondernemen, verbanden (out of the box) blijven zoeken tussen collega ondernemers voor promotie van het bedrijf en medio 2016 een nieuw concept te lanceren op het gebied van familie- en bedrijfsbijeenkomsten. Kortom; surfend op de golven van de economie je hoofd boven water houden.’

Meedoen in deze rubriek? Mail dan naar info@westfriesezaken.nl en de redactie neemt contact met je op!