Robert Kuin, eigenaar van bedrijf Rodako in Opmeer besloot een aantal jaar geleden zijn bedrijf, net als zijn huis, te verduurzamen. Het bedrijf scheidt z’n afval, is voorzien van led-verlichting en zonnepanelen, wordt verwarmd met pelletkachels en heeft geen gas meer. Robert: “Het was voor mij een logisch vervolg op het verduurzamen van m’n huis. Ik ben me ervan bewust dat het nodig is en daarom doe ik het.”

Pelletkachel en -ketel

Rodako verkoopt deuren: binnendeuren, buitendeuren en garagedeuren. Het pand heeft een showroom waar 150 deuren te zien zijn. Het pand waaruit ze werken is in de loop der jaren bijna energie-neutraal geworden. In het bedrijf staat een pelletkachel die in het voor- en najaar alles opwarmt. In de winter komt daar een pelletketel bij. Door deze pelletketel was het ook mogelijk om het bedrijf af te sluiten van gas. Hij is er heel erg blij mee, al zijn er ook een paar kleine nadelen. “Robert: “Er wordt altijd gezegd dat het heel schone verwarming is maar ze produceren toch nog wat fijnstof wat niet helemaal goed is. Desondanks is het nog altijd 95% beter dan een houtkachel. En ik moest € 500,- aan Liander betalen voor het afsluiten van m’n gasaansluiting.” 

Keuze voor zonnepanelen

De keuze voor zonnepanelen was voor Robert een logisch vervolg op de led-verlichting. “Als ik het éen doe, wil ik ook het ander doen.” Het dak lag gunstig en er werden 92 zonnepanelen geplaatst. Robert: “Je moet heel goed opletten met welk bedrijf je in zee gaat. Zelf merk ik al snel of iemand met handel bezig is of met techniek. Ik kende via via een zelfstandige en hij heeft voor mij een opzet gemaakt en alles voor me uitgerekend. Hij was zo enthousiast en zo goed technisch onderlegd dat ik hem het vertrouwen heb gegeven. Hij vertelde me dat de terugverdientijd in mijn geval zes jaar zou zijn. Dat is inmiddels ook gebleken.”

Installatie en apps

Ook de subsidie werd geregeld door het installatiebedrijf. Robert: “Dat is geen ingewikkeld traject. Je moet weten waar je moet zoeken, je vult het in, stuurt het op en wacht af of je de subsidie toegekend krijgt. Omdat het installatiebedrijf dit voor me deed hoefde ik zelf alleen maar m’n handtekening te zetten.” De installatie zelf was een fluitje van een cent waar Robert weinig tot geen overlast van heeft ondervonden. Via speciale apps is het inzicht in energieverbruik van dag tot dag te volgen. De eerste paar jaar hield Robert dat goed bij. Inmiddels niet meer. “Als alles goed loopt en er verandert niets dan is dat niet interessant meer. Wel blijf ik opletten of de apparaten goed werken.”

Verduurzamen = besparen

Als je inzichtelijk hebt wat je bespaart, onderstreept dat vaak het gevoel dat je duurzaam bezig bent. Zo niet bij Robert. “Ik kijk andersom. Ik vind het nodig en weet dat ik bespaar. Maar mocht ik minder besparen dan zou ik er geen moeite mee hebben.”

Advies aan anderen

Voor Robert is het zogezegd een logisch vervolg op de milieubewuste keuzes die hij ook in z’n huis maakt. Het zit in zijn systeem en ziet het liefst dat iedereen er zo mee bezig is. Daarom geeft hij graag advies aan anderen. “Begin met ‘laaghangend fruit.’ Zorg voor goede isolatie en led-verlichting, dan heb je al heel wat gewonnen. Wat betreft zonnepanelen: als je ze kwijt kunt laat je dan informeren, het is niets anders dan een rekensom. Tot slot de verwarming. Bij mij werd het een pelletketel. Ik weet niet of dat het meest ideaal is. Maar kijk er naar, laat je informeren en kijk op internet. Maar doe niet niets. Je wint er zeker mee en het allerbelangrijkst: we moeten het met elkaar doen.”