De glastuinbouw heeft sinds de jaren 90 grote stappen gezet in verduurzaming. Plantenkwekerij Gitzels is één van de meest vooruitstrevende ondernemingen in deze sector. Eigenaar William mocht dan ook de Duurzaam Ondernemen Award 2020 in ontvangst nemen. Wethouder Harry Nederpelt reikte deze uit: “Als gemeente Medemblik zijn we trots op dit bedrijf!”

Hoewel hij wist dat zijn onderneming was genomineerd, was het voor William, zijn gezin en werknemers een hele een eer om te zijn verkozen tot winnaar. “Als glastuinbouwers zijn we ons al heel lang bewust van het effect dat onze sector heeft op de omgeving. Het is dus waardevol om te kijken hoe we duurzamer kunnen ondernemen. Wat wij gezamenlijk doen, zet echt zoden aan de dijk. Al dertig jaar zijn we bijvoorbeeld steeds voorzichtiger met chemische gewasbeschermingsmiddelen en het gebruik van kunstmest. Ook lopen we voorop in het hergebruik van water en proberen we ons energieverbruik te beperken.” Dit lukt onder meer door schermdoeken te gebruiken, betere kassen te bouwen en goed om te gaan met klimaat- en regeltechnieken.

Warmtenetwerk begin 2019 feit

Wethouder Harry Nederpelt: “Wat Gitzels zélf de laatste jaren inbrengt, was voor de deskundige jury reden om de Award 2020 aan deze toponderneming uit te reiken. Voor mij persoonlijk was het bovendien fijn om die aandacht te mogen geven. Ik wil ondernemers, zeker in coronatijd, graag het hart onder de riem steken.” Harry was eerder op bedrijfsbezoek geweest in Wervershoof bij deze specialist in het opkweken van koolplanten voor vollegrondsgroentetelers. “Ik noem wat Gitzels doet écht ‘top of the bill’, met optimale lichtverdeling, afvalscheiding en hergebruik van water. Ook heeft William samen met de andere ondernemers in Het Grootslag en Energie Combinatie Wieringermeer plannen gemaakt voor Geothermie en een bijbehorend warmtenetwerk.” De aanleg hiervan was begin 2019 een feit. Vlak daarna is er een aansluiting gemaakt op de biomassacentrale in Andijk voor extra warmtetoevoer. “De duurzame inzet gaat echt heel ver. Hier kunnen vele bedrijven én de overheid een voorbeeld aan nemen.’’

Effect op energietransitie

Gitzels is uiteraard blij met de grote complimenten, toch ziet hij het als een vanzelfsprekende verantwoordelijkheid van zijn bedrijf om dit steentje bij te dragen. “De voorwaarden om dit mogelijk te maken, zijn perfect. De technieken zijn er, we beschikken in het Glastuingebied Het Grootslag over een groot oppervlak met een grote diversiteit aan ondernemers én we blijken in de regio op een geothermie-hotspot te zitten. De jackpot, zogezegd. We maken in dit glastuinbouwgebied nu al bijna twee jaar gebruik van aardwarmte voor de verwarming van onze kassen. Veel beter voor het milieu dan aardgas. Inmiddels bespaart ons eigen bedrijf wel jaarlijks 2.600 ton CO₂-uitstoot en 1,3 miljoen m³ fossiele brandstof. Grote getallen, die echt effect hebben op de energietransitie.” Medio februari wordt de Gitzels-nieuwbouw in gebruik genomen: “De meest duurzame plantenkwekerskas van Nederland. We richten ons hier ook op biologische teelt. En we hebben gekozen voor een aparte afdeling om te blijven innoveren en ontwikkelen. Hoe kunnen we biologische bestrijders, bijvoorbeeld insecten, beter inzetten? En welke toepassingen kunnen we gebruiken bij de reguliere teelt? Kennis opdoen is belangrijk, liefst in samenwerking met klanten, toeleveranciers en onderzoeksinstellingen, zoals Proeftuin Zwaagdijk.

Duurzaamheid is een mindset

Nederpelt noemt Gitzels een grote inspiratiebron: “Maar hoe kunnen anderen ook duurzame veranderingen doorvoeren?” Volgens Gitzels is het een kwestie van de eigen bedrijfsvoering onder de loep nemen: “Je kunt op tientallen manieren iets doen. Van afval scheiden tot duurzame energiebronnen inzetten. En ga eens met je toeleveranciers in overleg. Natuurlijk willen we ons geld blijven verdienen, maar kleine stappen zonder veel extra kosten, hebben serieus toegevoegde waarde. Het is een mindset.”