Ruim 70 deelnemers kwamen dinsdagochtend 3 maart naar Cinema Oostereiland in Hoorn voor een vroege Masterclass Circulaire Economie. Een inhoudelijke kennismaking met dit noodzakelijke thema. Deze bewustwording was alom aanwezig, het óók toepassen, werd met concrete voorbeelden toegelicht.

De regio Westfriesland ziet circulair als belangrijk thema voor het realiseren van een duurzame en toekomstbestendige economie. Tijdens de bijeenkomst werd circulaire economie omschreven als ‘een gesloten kringloop waarin grondstoffen, onderdelen en producten hun waarde zo min mogelijk verliezen’. Bijvoorbeeld een product dat demontabel is waardoor onderdelen per grondstof nogmaals gebruikt kunnen worden, of door een onderdeel te vervangen en zodoende de levensduur te verlengen.

Circulaire businessmodellen

Voorbeelden van circulaire businessmodellen zijn statiegeld, verhuur en het lease- en servicemodel. Doordat de leverancier verantwoordelijk blijft voor de restwaarde en het onderhoud zorgt deze voor hoge kwaliteit grondstoffen en halffabricaten. Als het contract voorbij is heeft de leverancier een product die waarde heeft omdat het goed (in onderdelen) te hergebruiken is. Een hogere kwaliteit betekent ook kansen op een langer contract en hogere opbrengsten.

BambooBaby

Carolien Beelen is bekend van BambooBaby en start in april met een eigen merk wasbare luiers onder de naam QQ, (Double Quality). “De start kwam voort vanuit de zoektocht naar luiers zonder chemicaliën voor mijn net geboren zoon”. Na het importeren volgt nu de keuze om het zelf te produceren. “Hierdoor heb ik de gehele inkoop en productie wel in eigen hand en kan ik deze circulair maken. De wegwerpluier is onderdeel van de wegwerpmaatschappij en dat moet veranderen. Gelukkig begint de markt te wennen aan duurzame alternatieven.”

Van der Bel

Sjors Deken was een van de aanwezige koplopers op het gebied van circulaire economie. Hij is directeur van Van der Bel sloopwerken en de Grondstoffenbank op Agriport. “Mijn opa nam 68 jaar terug al materialen mee naar huis van de gebouwen die hij sloopte of demonteerde, om die weer te verkopen. Jaren later veranderde die werkwijze toen iedereen juist alles nieuw wilde hebben.” Hij hoopt dat er door deze masterclass een omslag in denken ontstaat bij andere ondernemers. “Waarom produceer je op deze wijze? Word bewust van welke materialen je gebruikt in je producten en in je verpakking. En hoe kun je deze ook eenvoudig hergebruiken? Vraag daarbij bijvoorbeeld de expertise van afvalverwerkers. Deze inzichten en contacten maken dat het goed is dat deze masterclass georganiseerd wordt.”

Terugkoppeling

Door de aanwezigheid van zowel ambtenaren als ondernemers ontstond een mooie dynamiek tijdens de werksessie. Ondernemers lopen soms tegen wetten en regels aan welke duurzaam of circulair werken tegengaan. Bovendien bleken veel initiatieven die al actief waren niet bij de deelnemers bekend te zijn. Door deze te inventariseren kan er slimmer van elkaar geleerd worden. Dit geldt ook voor bedrijven door samen te werken binnen de eigen keten.

Alle opgehaalde informatie wordt gebruikt voor de actieagenda Circulair Westfriesland 2020, die tijdens de Westfriese week van de circulaire economie later dit jaar nog meer vorm en inhoud gaat krijgen.

Organisatie

De Masterclass is het vervolg op ‘de Westfriese Week van de Circulaire economie’, die in mei vorig jaar door het collectief Duurzaam Ondernemend Westfriesland werd georganiseerd. Deze groep bestaat uit de zeven Westfriese gemeenten, Omgevingsdienst NHN, Ontwikkelingsbedrijf NHN, Rabobank West-Friesland en de Westfriese Bedrijvengroep.

Een uitgebreid interview met Sjors Deken en Carolien Beelen is te beluisteren via www.circulairwestfriesland.nl/masterclassce