ENKHUIZEN – MABO-lifting uit Enkhuizen heeft iets te vieren. Maandag 13 januari ontvingen zij als eerste bedrijf in Nederland het certificaat voor BMWT Keur Duurzame Bedrijfsvoering. Maandagmiddag overhandigde burgemeester Jan Baas het certificaat aan directeur Ton Gobes. Ook Jan Hommes, voorzitter van Stichting BMWT Keur was aanwezig.

BMWT is de brancheorganisatie van importeurs en/of fabrikanten van bouwmachines, magazijninrichtingen, wegenbouwmachines en transportmateriaal. Het certificaat voor duurzame bedrijfsvoering wordt niet zomaar gegeven, er zijn nogal wat eisen waar men aan moet voldoen. Er is bij MABO-lifting het afgelopen jaar dan ook hard gewerkt om dit te realiseren.

Milieucoördinator
‘Er zijn landelijk meerdere bedrijven die streven om het certificaat te halen. Wij willen ons graag onderscheiden in de markt en wilden daarom de eerste zijn,’ vertelt directeur Ton Gobes aan de redactie van Westfriese zaken. ‘Binnen het bedrijf hebben wij Gerwin Heeringa aangesteld als milieucoördinator. Hij heeft zich verdiept in alles wat erbij komt kijken.’

Bespaar energiekosten
De duurzame bedrijfsvoering neemt nogal een papierwinkel met zich mee, uiteindelijk moet alles geregistreerd zijn . Daarnaast moet er aan veel gedacht worden. ‘Een deel van ons pand is flink verbouwd en daarbij is aan alle milieueisen voldaan. Maar neem ook bijvoorbeeld onze servicebussen, die het hele land doorgaan. De monteurs moeten rekening houden met het aantal onderdelen in de bus in verband met het gewicht. Een zwaarder gewicht betekent een hoger brandstof verbruik. Door rekening te houden met het gewicht bespaar je, naast het milieu, energiekosten. Tevens moeten de monteurs regelmatig verplicht de bandenspanning meten en registreren, net als het gewicht heeft ook bandenspanning te maken met brandstofverbruik,’ vertelt Ton.

CO2 footprint
Naast de kostenverlaging die energiebesparing met zich mee kan brengen, staat toch echt de aandacht voor het milieu voorop. Dit is iets wat volgens Ton bij veel bedrijven speelt. ‘Wij werken veel voor overheidsbedrijven en grote landelijke bedrijven. Voordat zij zaken met je willen doen vragen ze vaak naar wat je doet aan het milieu en wat de ‘footprint’ is van jouw bedrijf.’ De CO2 footprint is een bekende milieumaat voor het bedrijfsleven, hiermee maakt het bedrijf inzichtelijk hoeveel CO2 zij uitstoten.

‘Dat we nu het certificaat hebben, betekent niet dat we klaar zijn en niks meer hoeven te doen. We worden elk jaar gecontroleerd of we aan alle eisen voldoen. Duurzaamheid is iets waar je altijd mee bezig moet zijn én blijven,’ eindigt Ton.