‘Witwassen, bedreiging, overname, geweld, branden en milieuschade. Ondermijnende criminaliteit schaadt de hele samenleving. Daarom is samenwerking tussen overheid én ondernemers keihard nodig’, stelt Peter Hoes, voorzitter van het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Noord-Holland (RPC) dat werkt aan de veiligheid van ondernemers, werknemers en klanten.

Eind vorig jaar kwamen tientallen ondernemers naar een informatiebijeenkomst (mede georganiseerd door de Hoornse Ondernemers Compagnie) in Zwaag over dit precaire onderwerp. De kernboodschap: ondermijnende criminaliteit is dichterbij dan we denken: weerbaarheid en samenwerking zijn noodzakelijk. Ook in West-Friesland rukt de georganiseerde misdaad op. Een voorbeeld: in 2016 werd een lokale drugscrimineel veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf voor zijn rol in een XTC-netwerk. Op 13 locaties werden panden gebruikt voor productie, opslag en export van de drugs. Dat de crimineel 11 miljoen euro aan de staat moet betalen geeft aan dat er veel geld omgaat in de onderwereld. En die onderwereld vermengt zich steeds meer met de bovenwereld.’

Peter Hoes: ‘Als we harde feiten laten zien ontstaat vaak een ongemakkelijk gevoel bij de ondernemers. Criminaliteit is dichtbij en voor je het weet gaat er iets aan je kleven. Het kan zijn dat een werknemer problemen of een verslaving heeft en de verleiding van het grote geld niet kan weerstaan. Via internet kunnen criminelen toegang krijgen tot bedrijfsgegevens of medewerkers chantabel maken. Wie durft bij het vermoeden van een wietplantage in de buurt, die wordt beschermd door een criminele organisatie, de politie te bellen? De kranten staan vol met branden die het gevolg zijn van wietteelt, dat is een direct gevaar voor andere bedrijfspanden. Hier in de regio groeit gelukkig het besef dat ondermijning niet een probleem van de overheid en de politie alleen is. De Hoornse burgemeester Nieuwenburg heeft de gezamenlijke aanpak van ondermijnende criminaliteit echt stevig op de agenda gezet.’

Organisator van de bijeenkomst, Kees Goedknegt: ‘Als je echt het gevoel hebt dat dingen niet kloppen, moet je gewoon naar de politie gaan. Dat kan ook anoniem via Meld Misdaad 0800 – 7000 of via de wijkagent.  Denk aan een broodjeszaak waar nooit iemand komt, maar waarvan de eigenaar elke maand in een nieuwe, dure auto rijdt. We hebben in een dorp meegemaakt dat er opeens 25 kapperszaken opdoken: een dekmantel voor een criminele witwasoperatie. Of iemand wil je bedrijfshal huren en biedt aan vooruit te willen betalen. Cash. In combinatie met andere opsporingssignalen kan blijken dat de misdaad erachter zit. Voorkomen is ook hier beter dan genezen. Voor preventie, weerbaarheid, scholing en advies kunnen ondernemers bij het RPC terecht.

Wat is ondermijning? En wat doet het RPC?

De definitie is: ‘Het verzwakken of misbruiken van de structuur van onze maatschappij, leidend tot een aantasting van haar fundamenten en/of van de legitimiteit van het stelsel dat haar beschermt.’ Dit raakt veel dieper dan een op zichzelf staand crimineel incident. Georganiseerde criminaliteit:

  •  lijkt op een multinational, is een complete bedrijfsketen;
  • ˜is uit op geld, macht, invloed;
  • ˜heeft lak alle wet- en regelgeving;
  • ˜gebruikt/misbruikt middelen, producten en mensen;
  • ˜schaadt bedrijven, wijken tot kinderen aan toe.

Het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Noord-Holland (RPC) maakt zich sterk voor de aanpak van criminaliteit tegen het bedrijfsleven. Binnen het RPC werken overheid en ondernemers samen aan een veilige omgeving voor ondernemers, personeel en klanten. Met preventieve maatregelen, voorlichting en trainingen worden oplossingen gezocht en gevonden voor veiligheidsproblemen. Zo is onlangs de campagne Excellent Cameratoezicht gelanceerd, waarbij ondernemers gratis de kwaliteit van hun camerabeelden kunnen laten controleren en verbeteren.  Het is een stichting zonder winstoogmerk. De Hoornse burgemeester Jan Nieuwenburg zit als aanjager van samenwerking tegen ondermijning in de onafhankelijke Raad van Toezicht van het platform.

Meer weten over (voorkomen van) criminele ondermijning binnen of rond uw bedrijf? Kijk op www.rpcnh.nl