Hoe maak je als kleinere ondernemer of organisatie de overstap naar schone energie en minder energieverbruik? En vooral: hoe wil je dit financieren? Het Energiefonds komt per 1 januari 2021 beschikbaar: MKB-ondernemers, non-profitorganisaties, verenigingen en instellingen met een (bedrijfs)pand in Hoorn kunnen van deze gunstige lening gebruikmaken.

“Aan het begin van deze bestuursperiode hebben we als gemeente een revolverend fonds opgezet. Dit houdt in dat van hieruit leningen worden verstrekt, die gedurende een bepaalde looptijd worden terugbetaald. Dit betekent dat het geld meerdere keren kan worden uitgeleend, omdat het fonds steeds weer wordt aangevuld. We hebben onderzoek gedaan naar welke doelgroep we het beste kunnen bedienen met dit fonds. We hebben gekozen voor het MKB, om deze ondernemers te helpen met verduurzaming van hun bedrijf”, vertelt wethouder Samir Bashara van gemeente Hoorn, “We staan namelijk als gemeenschap voor een grote opgave als het gaat om energietransitie en wij kunnen het MKB met dit fonds ontzorgen.”

Duurzaamheid op de agenda

Nico Meester is aangesteld als fondsmanager van dit Energiefonds.  Hij is ervaren op gebied van parkmanagement en verduurzaming van bedrijventerreinen, en heeft vele contacten met bedrijven en ondernemersverenigingen: “Ik wéét wat de hobbels op de weg zijn. De energietransitie is noodzakelijk, maar waar begin je mee en hoe kun je dit organiseren? Want voor inwoners zijn er subsidiemogelijkheden via het Rijk of de provincie, en grote bedrijven kunnen terecht bij bijvoorbeeld de bank. Maar voor MKB-ondernemers en instellingen is dit minder makkelijk.” Bashara: “Dit bleek ook uit de gesprekken die we hebben gevoerd. Duurzaamheid staat heus op de agenda, maar de uitvoering ervan legt het vaak af tegen het primaire proces van bedrijfsvoering. Bovendien hebben kleinere bedrijven meestal geen werknemer die al het uitzoekwerk even op zich kan nemen.”

Breed spectrum aan maatregelen

En dát, terwijl er veel besparingspotentieel is. Bashara: “Neem de bedrijventerreinen Westfrisia en Oude Veiling. Hier wordt net zo veel stroom verbruikt als in 16.000 huishoudens. Er valt veel winst te behalen met een breed spectrum aan energiemaatregelen.” Meester: “Met het Energiefonds nemen we veel zorgen uit handen. We  helpen bij een verduurzamingsplan én met de financiering.” Het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp behoort tot de mogelijkheden, evenals isoleren en LED-verlichting. “Maar we denken ook mee als het gaat om bijvoorbeeld warmtewisselaars, elektromotoren, andere energiezuinige apparaten en energiecellen*.” Bashara: “Denk ook eens aan samenwerking met andere bedrijven: de één wekt warmte op, de ander kan het gebruiken. Een win-winsituatie voor iedereen, waarbij het Energiefonds ondersteunt.”

Maximale ondersteuning bij aanvragen

Aanvragen is eenvoudig. “Ondernemers kunnen mij direct benaderen bij vragen”, benadrukt Meester, “Samen kunnen we hierna het formulier invullen. Zo wordt de aanvraag in een keer goed ingediend, waarna zo snel mogelijk kan worden beslist.” Bashara, tot slot: “We gaan er met elkaar voor zorgen dat ondernemers de mogelijkheid hebben om te verduurzamen met maximale ondersteuning.”

Het Energiefonds in het kort

  • Lening tot max. € 50.000
  • max. 75% van investering
  • Looptijd 5, 10 of 15 jaar (rente maximaal 2%, 2,5%, 3%) (in een aantal gevallen lager)
  • Er gelden laagdrempelige voorwaarden: geen zekerheidsstelling of afsluitkosten, aflossing o.b.v. maandelijkse incasso, boetevrij vervroegd aflossen

Aanvragen via fondsmanager Nico Meester: 06-13445447. Op www.hoorn.nl/energiefonds vindt u meer informatie en het standaard aanvraagformulier.


* In principe komen alle maatregelen die op de RVO Energielijst 2020/2021 staan, in aanmerking.