De Maand van het Werk is een zoektocht naar inspiratie om onze regionale arbeidsmarktvraagstukken gezamenlijk aan te pakken. Wat zijn voorbeeldinitiatieven in en buiten onze regio? Hoe vinden we elkaar en waar kunnen we elkaar versterken? Deze zoektocht leidt tot een Expeditie over de arbeidsmarkt van Noord-Holland Noord, waarvan de opbrengsten samenkomen bij Het Grootste Werkfestival op maandag 29 oktober. Westfriese Zaken ging alvast op ontdekkingstocht.

Elk jaar staat de maand oktober in de regio Noord-Holland Noord volledig in het teken van werk en arbeidsmarktontwikkelingen. Het Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid (RPAnhn) is een samenwerkingsverband van achttien gemeenten, werkgevers, werknemers, UWV en onderwijs. Dit platform biedt in deze periode een levendig podium aan organisaties in de regio, om diverse werk gerelateerde activiteiten te laten plaatsvinden. Deze bieden inspiratie om onze regionale arbeidsmarktvraagstukken gezamenlijk aan te pakken. Ook RPAnhn zelf organiseert gedurende de Maand van het Werk enkele evenementen. Zo is in West-Friesland op 8 oktober de Kracht on Tour Pak Je Kansen-dag en op 12 en 13 oktober is het Kom binnen Bij Bedrijven dag. ‘De uiteenlopende activiteiten sluiten aan op actuele onderwerpen. Bijvoorbeeld op duurzaamheid. Ook op de arbeidsmarkt is dit thema niet meer weg te denken. Hoe kan men inspelen op kans- en krapteberoepen en duurzame inzetbaarheid van werknemers? Ook het onderwerp “ontwikkeling” spreekt tot de verbeelding en haakt onder meer in op scholingsmogelijkheden en een Leven Lang Leren’, vertelt Anita Metzelaar, projectleider bij RPAnhn.

Samen Werkt! 

De Maand van het Werk wordt op maandag 29 oktober dynamisch afgesloten met Het Grootste Werkfestival in Schouwburg Het Park. De arbeidsmarkt is soms net een jungle. Zo ontstond het idee om “Samen werkt in deze jungle” als overkoepelend thema te gebruiken. De evolutie op aarde loopt hier als rode draad doorheen. In de natuur verdwijnen er dier- en plantensoorten én komen er nieuwe voor in de plaats. Hetzelfde geldt op de arbeidsmarkt. Op de korte en de lange termijn verdwijnen er functies, maar er komen ook weer nieuwe banen bij’, licht Anita toe. Tijdens Het Grootste Werkfestival worden succesvolle projecten uit de regio voor het voetlicht gebracht. Het gaat voornamelijk om projecten die voor de arbeidsmarkt van belang zijn en die als voorbeeld kunnen dienen voor een succesvolle samenwerking tussen ondernemers, overheid en onderwijs. Deze worden met niet-alledaagse voorbeelden van diverse ondernemers tot leven gebracht. Door ervaringen en success stories te delen, inspireert en enthousiasmeert de Noord-Hollandse “niet lullen maar poetsen”-mentaliteit om van elkaar te leren en te komen tot vernieuwende samenwerking in onze regio.’

Interactieve werksafari’s

Op Het Grootste Werkfestival kunnen de bezoekers deelnemen aan interactieve werksafari’s die in twee rondes plaatsvinden. Zo kunnen zij zich onder meer inschrijven voor de kennissessie ‘Hoe te overleven in de IT jungle! Achterblijven is uitsterven.’ Deze werksafari wordt geleid door Martijn Apeldoorn. Deze jonge ondernemer staat aan het roer van Create, een eigenzinnig internetbureau dat complexe systemen en innovatieve apps ontwikkelt. Anita: ‘De sessie staat in het teken van de vragen: hoe kunnen we personeel binden en boeien aan bedrijven? Hoe doe je onderzoek naar de doelgroep die je aan je bedrijf wilt binden? Welke IT veranderingen zien we binnen nu en vijf jaar en hoe kun je daar als organisatie op inspelen? Het thema Samen Werkt! komt onder meer naar voren door samenwerkingsverbanden met landelijke organisaties zoals SBB en onderwijs- en ondernemersverenigingen te belichten.’ Ook mede-eigenaar van het BODY & Brein Kennisinstituut Menno Siebinga, neemt deelnemers mee op een onvergetelijke werksafari met als titel “Een No-Brainer – Het Duurzame Inzetbare brein”. Hierin komt onder meer aan bod hoe we invloed kunnen hebben op de werking en fitheid van ons brein. Iedereen heeft er een, iedereen gebruikt het, maar toch is het voor veel mensen een mysterie wat er tussen onze oren gebeurt. Bovendien kunnen we samenwerken vanwege ons brein. En hoe beter we ons brein begrijpen, hoe beter we in staat zijn om élkaar te kunnen begrijpen. Waardoor er een kans ontstaat op beter en langer samenwerken.

Spraakmakend

Een grote variatie interessante gastsprekers maakt het programma van Het Grootste Werkfestival helemaal compleet. Nadat dag- en avond voorzitter Robert Jan Knook een warm welkom heeft gegeven, zullen RPAnhn, voorzitter Westfriese Bedrijvengroep Hans Huibers en staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark het festival openen. ‘Ook de Dolf Jansen Experience spreekt tot de verbeelding, net zoals de plenaire Talkshow. Hier komen snel, kort en informatief onderwerpen ter sprake die de arbeidsmarkt in de regio Noord-Holland Noord aangaan. Op een wijze gelijk aan die van De Wereld Draait Door, komen onder meer een terugkoppeling van de workshops en de belangrijkste landelijke en regionale ontwikkelingen, gezien door bedrijfsleven en overheden aan bod. Dit geeft in vogelvlucht een inzicht in de snel veranderende wereld om ons heen. We beloven zeer spraakmakende gasten! Men kan deelname aan Het Grootste Werkfestival spetterend afsluiten met het Goede Doel Diner, waarbij we een veiling organiseren met enkele zeer mooie items. De opbrengst komt ten goede aan het project “Alleen jij bepaalt wie je bent” van Stichting Laureus Nederland. Deze stichting tracht de achterstandspositie op sociaal en maatschappelijk vlak van zo veel mogelijk jongeren in Nederland te verbeteren. Prins Pieter-Christiaan van Oranje-Nassau , Van Vollenhoven neemt namens de Stichting de opbrengst van de avond in ontvangst. Het diner wordt op geheel eigen en spectaculaire wijze verzorgd door de Westfriese Tafel, waarbij sterren kok Onno Kokmeijer van Ciel Bleu en topfotograaf Duco de Vries heerlijke gerechten onder de aandacht zullen brengen.’

www.hetgrootstewerkfestival.nl     

www.maandvanhetwerk.nl

Bron: Westfriese Zaken