Vlaming groep heeft ervaring met warmtepomp en installatie van 900 zonnepanelen.

Veel ondernemers zien kansen in het investeren in duurzame energieoplossingen. Zowel voor de bedrijfsvoering als ook voor het klimaat. Omdat dit geen dagelijkse praktijk is voor veel ondernemers wordt er gewerkt aan lokale collectiviteit om kennis te delen en inkoopvoordelen te behalen. Hierdoor wordt de instap kleiner en kost het minder tijd én geld.

Een van deze inkoopcollectieven is op industrieterrein WFO-Oost. Ondernemer Fredo Vlaming (40) is samen met zijn zus mede eigenaar van de Vlaming Groep. Het bedrijf houdt zich bezig met een scala van activiteiten voor de landbouw- en industriesector en is gevestigd op Zaadmarkt 8. Al bij de bouw in 1998 is het pand ‘gasloos’ gebouwd.

Voor het verwarmen wordt daarom gebruik gemaakt van elektriciteit en een warmtepomp. Vlaming: “Wij hebben voor de pomp gekozen op advies van onze leveranciers. Zij gaven toen aan dat de installatie zich in zeven jaar zou terugverdienen. Wat lijkt te kloppen.” Voor meer energiebesparing heeft Vlaming ook gekozen voor ledverlichting. “Het levert toch een beetje energiebesparing op en bovendien gaf het ons meer licht in de werkplaatsen. In 2008 hebben wij SDE subsidie* aangevraagd voor de aanschaf van zonnepanelen. Die subsidie werd toegekend en daardoor hebben wij 900 panelen op ons dak laten plaatsen. Dat was ook het maximum van het op te wekken energie op de stroomaansluiting van ons bedrijf.”

Aansluiting op het net

Zoals Vlaming aangeeft is het belangrijk dat de omvang van de opgewekte energie past bij je aansluiting op het net. “Wij hebben een proces moeten doorlopen om onze aansluiting op het net te moeten verzwaren. Bij dit proces zijn wij gelukkig bijgestaan door de leverancier van de zonnepanelen en ons installatiebedrijf. Met dank van hun kennis hebben wij de verzwaren door Liander kunnen laten uitvoeren.”

De nu aanwezige 900 panelen zijn ruim voldoende voor de dagelijkse bedrijfsvoering. “Zo’n 50% van de stroombehoefte van het bedrijf kunnen we zelf invullen met de opgewekte stroom, de overige stroom die wij opwekken, leveren wij terug aan het net. Daarvoor krijgen wij ook een SDE vergoeding.”

Collectieve inkoop

Op het moment van aanschaf was er nog geen collectieve inkoop van zonnepanelen. “Had die er wel geweest voor zonnepanelen of de warmtepomp, weet ik zeker dat wij daar voordeel uit hadden kunnen halen. Zowel qua inkoop, het delen van kennis als ook het sneller kunnen verduurzamen van het industrieterrein.”

Gezien de kennis en ervaring neemt Vlaming Groep een adviserende rol in het nieuwe inkoopproces om collega ondernemers te helpen met het versnelt verduurzamen van bedrijventerreinen.

Fredo Vlaming staat open van vragen en deelt zijn ervaringen graag met andere ondernemers. Meer algemene informatie en deelname aan een collectieve inkoop is te vinden via www.ecwf.nl, de website van Energie Coöperatie Westfriesland. Voor bedrijventerrein WFO-Oost is Frits Meester de contactpersoon.