COLUMN – De krant van vandaag vertelt mij dat de regering werkgevers gaat verplichten arbeidsgehandicapten in dienst te nemen. Sterker nog, de staatssecretaris bereidt zelfs een wettelijk quotum voor. Ik weet niet beter dan dat zo’n zelfde wet al bestaat. Ik dacht dat het alleen van toepassing was voor ondernemingen met meer dan 50 werknemers. Gaat dat straks voor alle bedrijven gelden? Het lijkt me stug. Volgens mij kan het helemaal niet en is de kans op slagen gering.

Wat mij opvalt bij dergelijke bewegingen is dat beslissingen in deze veelal vandaan komen bij mensen die totaal geen sjoege hebben van ondernemen én ondernemers. Zij – meestal mensen bij de overheid – hebben namelijk makkelijk praten. Is de overheid niet meer in staat de kosten te dragen voor mensen die ‘werk naar vermogen’ dienen te krijgen, wordt het simpelweg naar de werkgevers overgeheveld. Welja, daar is het toch al jaren een vetpot! Die werkgevers kunnen het er wel even bij hebben…

Het lastige aan een werkgever is dat hij pas gaat nadenken over dergelijke veranderingen als het zich voordoet. Hij heeft het veel te druk met overleven en de dagelijkse operatie, dan zich druk te maken over hetgeen men in Den Haag nu weer voor hem heeft bedacht.

Kijk, de verantwoording voor mensen die om wat voor reden dan ook niet kunnen werken, is een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Die verantwoording dragen we dus met zijn allen. Dus niet alleen de ondernemer! Als het nu alleen zou gaan om mensen met een arbeidsbeperking. Maar er zijn talloze maatschappelijke issues die te eenvoudig op werkgevers worden afgewimpeld. Laatst hoorde ik een bizar voorbeeld waarbij een werknemer toegaf verslaafd te zijn aan drugs en nu op kosten van de zaak 2 maanden ging revalideren in een zonnig kuuroord. En de werkgever? Geen poot om op te staan!

Het is een kwestie van tijd dat die zelfde ondernemer het niet meer pikt en het bijltje erbij neergooit. De ruimte om te ondernemen wordt letterlijk en figuurlijk steeds kleiner. Het wordt ook steeds minder leuk.

Is daar ook een regeling voor?