REGIO – De temperatuur stijgt eindelijk tot een zomerse warmte. En als we de weersvooruitzichten mogen geloven, blijft dit ook nog even zo. In kantoren of bedrijven waar geen airco geïnstalleerd is of voor degene die buiten werken, kan het nog aardig warm worden tijdens het werk. Bij menigeen zal dan ook het verlangen ontstaan om slippers, een zomers jurkje of een korte broek aan te trekken. Maar kan dat naar het werk? Westfriese Zaken vroeg het aan de regionale ondernemers.

Hannie van Lent van Startwijzer heeft binnen Startwijzer duidelijke richtlijnen opgesteld wat betreft kleding. ‘Gezien wij in de Advies & Consultancy branche actief zijn, is representatieve kleding belangrijk. Als het écht warm wordt, proberen wij eerst te zoeken naar andere verkoelende oplossingen. Maar als “de mussen dood van het dak vallen” en er geen andere oplossingen zijn, nemen we een flexibelere houding aan wat betreft kleding. De werknemers moeten namelijk uiteraard wel lekker in hun vel zitten tijdens de werkdag. Kleding dat wat meer floddert of een jurkje moet kunnen. Maar voor jurkjes geldt wel dat deze niet te bloot mogen zijn. Dat is meer voor naar het strand of andere privégelegenheden’, vat Hannie van Lent kort samen.

Sectorafhankelijk
Een van de diensten van Startwijzer is het begeleiden van werkzoekenden. Voor deze heeft zij wel meer regels. ‘Voor de werkzoekenden die wij voorbereiden op een sollicitatiegesprek zijn we strenger. Maar de regels voor correcte kleding zijn denk ik sectorafhankelijk. Een bouwvakker op een werkplaats hoeft minder representatief te zijn dan bijvoorbeeld een hypotheekadviseur. Vanuit dit oogpunt zou de bouwvakker slippers kunnen dragen, maar met het oog op veiligheid kan hij juist geen slippers aan. Iemand die in een keuken werkt moet zorgen dat zijn nagels en haren netjes verzorgd zijn, maar wat ruimer zittende luchtige kleding tijdens warme dagen kan hier weer minder kwaad.’

Airconditioning
Bij Kenter Accountants zijn er ook duidelijk afspraken over kleding. ‘Wij hanteren geen beleid van “elke dag in pak”. De policy is net gekleed (in overhemd en een nette broek). Deze policy geldt echter alleen als we geen afspraken hebben. Bij afspraken met klanten of externe partijen (denk aan banken, acquisitie e.d.) gaat het pak meestal aan. Immers ben je zelf je eigen visitekaartje!’. Ook tijdens warme dagen gelden deze regels. ‘Gelukkig beschikken we over airconditioning. We kleden ons wat “luchtiger”, maar hanteren nog steeds de policy. Voor onze vrouwelijke collega’s knijpen we een oogje dicht wat betreft slippers of open schoenen. Vaak past dat wel bij vrouwelijke kleding!’

Geen schoen met bloem voor de heren
Bij Boekweit|Olie Makelaars/Taxateurs heerst de gedachte “gezellig zomers moet kunnen”. ‘Maar liever geen slippers! Een open schoen met bijvoorbeeld een bloem mag zeker, mits deze zonder sokken en niet door de heren op kantoor gedragen worden’, grapt Elke Vijn van het makelaarskantoor.

‘Slippers horen op het strand’
‘Slippers draag je naar het strand’, meent Colin van der Laan van Van der Laan techniek. ‘En op het kantoor horen representatieve kleding én schoenen. Ook een korte broek zowel bij mannen als vrouwen op kantoor vind ik niet kunnen. Bij vrouwen kan een stijlvol jurkje en open schoen wel. Wat betreft onze monteurs in de buitendienst, zij mogen van ons – zolang de veiligheid niet in geding is – wel een korte broek dragen bij extreme temperaturen. Maar slippers, die horen echt op het strand!’

Warmtetips!
Trainer en Coach Barbara Aalpol (Balance your work) heeft een aantal tips om de warme werkdagen door te komen:
– Kijk of je eerder op de dag kan beginnen met werken en ook dus eerder kan stoppen. Dan start je de werkdag als het nog niet zo heet is.
– Als je toch het advies opvolgt om vaker te drinken, maak dan ook vaker een kort wandelingetje naar de kraan/keuken/kantine. Even lopen geeft ruimte aan je gedachten en als je naar de kraan loopt om te drinken of wat water op je polsen/voorhoofd doen, is dat ook nog eens verfrissend.
– Zorg ervoor dat het warme weer je niet te veel afleidt. Zoek eventueel een andere, koelere werkplek (thuis?) waar je ongestoord kan werken.
– Als het warm is, zijn collega’s en klanten soms wat sneller geagiteerd. Houd daar rekening mee, laat ze maar een beetje met rust en communiceer zelf ook duidelijk dat je geen “verhitte” discussies wilt.
– Hou ook rekening met collega’s die meedoen met de Ramadan. In deze tijd eten en drinken zij niets overdag, een beetje steun kan geen kwaad.