HOORN – Gemeente Hoorn heeft in samenwerking met onderzoeksbureau I&O Research de koopzondagen geëvalueerd. Het onderzoeksbureau heeft een enquête afgenomen onder zo’n 600 inwoners en 150 ondernemers. De resultaten worden besproken in de raadsvergadering van 21 april. Een aantal conclusies: de meerderheid van de inwoners is positief over de ruimere zondagsopenstelling, ondernemers vinden gezamenlijke koopzondagen en koopavonden belangrijk en duidelijk richting de consument, de communicatie over de zondagsopenstellingen moet beter.

Sinds december 2015 mogen winkels in Hoorn op alle zondagen hun winkeldeuren openen voor publiek. De meerderheid van de Horinezen (56%) is positief over de koopzondagen in de gemeente. Vooral jongvolwassen (18-34 jaar) zijn positief. Het afgelopen jaar bezochten 70% op zondag een winkel of supermarkt. Onder jongvolwassenen was dit aandeel zelfs 85%.

Kleine ondernemers negatief
Onder ondernemers zijn de meningen over de koopzondagen verdeeld. Een derde is positief, een derde is neutraal en een derde is negatief.  Kleine zelfstandigen zijn het minst positief. Ondernemers met meer dan 4 medewerkers in dienst zijn vaker met regelmaat op zondag geopend dan ondernemers met maximaal 4 medewerkers. Een negatief gevolg van de zondagsopenstelling is de hogere werkdruk en hogere kosten. Vooral de kleine zelfstandigen ervaren dit.

Duidelijkheid gezamenlijke koopzondagen
De meeste binnenstadondernemers zijn tevreden over de gezamenlijke koopzondagen. Dit vinden zij belangrijk en duidelijk richting de consument. De meeste winkels zijn dan ook tevreden over de gezamenlijke 15-16 Superkoopzondagen en geopend op deze zondagen. Toch wordt onduidelijkheid over welke winkel wanneer geopend genoemd als een negatief effect. Dit wordt ook onder de inwoners zo ervaren. 3 op de 10 inwoners en bezoekers vindt dat er onduidelijkheid is.

Positieve gevolgen
In 2013 gaven Hoornse ondernemers aan dat de concurrentiepositie werd geschaad door de beperkte zondagsopenstelling. In andere gemeentes, zoals Enkhuizen, Drechterland, Medemblik, Alkmaar en Purmerend, was er immers wel een ruimere zondagsopenstelling. Door de ruimere zondagsopenstelling lijkt de concurrentiepositie verbeterd. In 2014 heeft een kwart van de inwoners op zondagen minder winkels in andere plaatsen bezocht dan in 2013. Ook ondernemers zien hierin een positieve verandering. Andere genoemde positieve effecten zijn meer gezelligheid, levendigheid en drukte in de stad op zondag, meer service naar de klant en ondernemersvrijheid. De ruimere zondagsopenstelling heeft ook een positief effect op de horeca in de binnenstad.

Omzet
Door de ruimere zondagsopenstelling ziet de helft van de ondernemers een verschuiving van de omzet. De overige ondernemers zien wel een effect waarbij positieve en negatieve geluiden afgewisseld worden. Dit geldt ook voor de kleinere ondernemers. Ondernemers die niet open gaan op zondagen hebben wel te maken met een omzetdaling. De ondernemers uit de binnenstad die al meedoen aan de koopzondagen zijn van mening dat de zondag steeds belangrijker wordt voor de omzet.